Dames junioren, EPZ Omloop van Borsele

In ’s Heerenhoek (NL) werd van vrijdag 26 tot zondag 28 april de EPZ Omloop van Borsele gereden voor dames junioren, een wedstrijd in het kader van de Nations’ Cup met een internationaal peloton van 136 rensters. Liefst 10 nationale ploegen en het kruim van de Nederlandse ploegen aan de start.

Op vrijdagavond werd de proloog over 14,25 km gereden in wisselende weersomstandigheden. Deze werd gewonnen door de Britse Elynor Backstedt in 20’06”, de Laarnse Julie De Wilde (Doltcini – NM Transport) reed het rondje in 21’10”, wat recht gaf op de 19de plaats en zij was daarmee de beste van de 16 Belgische deelneemsters.
Op zaterdag stond een rit van 72 km op het programma waarbij de dames een hevige wind moesten trotseren. Het peloton brak reeds in de eerste kilometers in stukken, Julie De Wilde en gouwgenoot Nele Van Assche (Van Assche-Van den Hauwe) konden net niet tijdig naar voor schuiven om met de voorwacht mee te zijn, zij bleven met de Nederlandse Hengeveld steken op 100m van de kopgroep, kregen het gat niet dicht en waaiden na kilometsr strijd terug naar de eerste achtervolgende groep. Nele’s ploegmaat Katrijn De Clercq uit Oosterzele kon zich wel vooraan handhaven en poogde zelfs even om de groep van een dertigtal verder uit te dunnen maar vond bij deze stormwind geen rensters die mee op avontuur wilden. Als enige Belgische in de kopgroep trok ze finaal naar de eindsprint die werd gewonnen door Elynor Backstedt. Katrijn veroverde een 11de plaats, wat de teleurstelling van een tegenvallende proloog wat doorspoelde. Julie en Nele waren de enige landgenoten in de tweede groep die op bijna 3’ finishte. Julie werd 33ste, Nele 35ste. Het peloton liep binnen op bijna 10’. Slechts 94 van de 136 rensters haalden de eindmeet binnen de tijdslimiet.
De slotrit op zondag bestond uit een grote ronde en twee plaatselijke rondjes voor een totaal van 80 km. De wind had plaats gemaakt voor regenbuien die de wegen gevaarlijk glad maakten waardoor tal van rensters ten val kwamen. Katrijn viel al net na de eerste tussensprint maar kon snel vooraan weer aansluiten. Ook Julie maakte kennis met de Zeelandse dijken, Sara Maes uit Merelbeke (Avia — Multum Accounts) zelfs tot 3x toe, maar beiden keerden terug naar het peloton. Finaal kwam het tot een massasprint met meer dan 70 rensters. De sprint werd ontsierd door een massale valpartij op 200m van de streep. De Balegemse Luna Renders, in de kleuren van de nationale selectie, was een van de slachtoffers en werd meerdere keren gehecht. Zij moet daardoor forfait geven voor het BK tijdrijden komende woensdag. De sprint werd finaal gewonnen door de Nederlandse Maaike Van der Duin, eerste Belgische werd de Limburgse Dina Scavone op de 5de plaats, Katrijn, Nele en Julie volgden resp. op rang 18, 20 en 26. Katrijn kon zo nog een plaatsje opschuiven in het klassement en werd 24ste na 3 dagen en eerste Belgische, in het jongerenklassement werd ze 10de. Julie werd 28ste en 13de jongere, Nele werd 34ste.
De ploegleiding van het team Van Assche – Van den Hauwe was niet weinig fier op de achtste plaats in het ploegenklassement, dit op een totaal van 28 ploegen, zij zijn daarmee de hoogstgeklasseerde Belgische ploeg en laten veel nationale selecties en gerenommeerde ploegen achter zich.

X