Leerlingen observeren koolmeesjes.


Steenhuize-Wijnhuize. Een koppel koolmeesjes heeft zich genesteld in een nestkastje van het project Xperibird dat omhoog werd gehangen in de tuin van Vrije Basisschool Sint-Katrien. Het gaat om een uniek educatief project van het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.

Maarten De Boe, directeur van vrije basisschool Sint-Katrien: ‘Vrije Basisschool Sint-Katrien ontving een vogelkastje m ét kleine computer en camera. Daarmee verzamelen ze wetenschappelijke gegevens over mezen en delen ze de informatie op de interactieve website XperiBIRD.be. Het XperiBIRD.be-project kan op heel wat belangstelling rekenen in de school en daarbuiten.  Leerlingen en leerkrachten zijn in de ban van het koolmeesje. Om ook de ouders en buitenstaanders bij dit project te betrekken werd op Youtube een kanaal (Vrije Basisschool Sint-Katrien) met livestream gerealiseerd.

Begin februari werd het nestkastje omhoog gehangen en vrijwel meteen werd het nestkastjes bevolkt door een koppel koolmeesjes. Veel heeft natuurlijk te maken met de groene en bosrijke omgeving waarover school beschikt.  Achter de oude kloostermuren van de school bevindt zich immers een oase van groen!’

Intussen werden de eerste koolmeesjes geboren. Op dit moment kan je via de livestreamverbinding elk moment van de dag observeren hoe de kleine koolmeesjes gevoederd worden door de ouder koolmezen met rupsjes.

De Boe: ‘In de derde kleuterklas werd een volledig thema aan dit project gewijd. Dagelijks observeert juf Kathleen en haar kleuters de evolutie van de jongen in het nest. Alles staat in het teken van de koolmees op dit moment! We kunnen besluiten dat Xperibird een geslaagd prachtig project is dat de leerlingen van VBS Sint-Katrien nog dichter bij de natuur brengt.’

Julien Borremans

 

X