Meer plastic verpakkingen in de blauwe zak? Nog even geduld vanaf 1 juni

Je zal er wel al van gehoord hebben dat de regels rond PMD veranderen. Ook bij ILvA zal je binnenkort veel meer plastic verpakkingen in de PMD-zak mogen gooien.

Vanaf 1 juni mag je alle plastic verpakkingen in de blauwe zak gooien. Naast plastic flessen en flacons mogen eindelijk ook botervlootjes, champignonbakjes, plastic zakjes, schaaltjes en potjes mee bij het PMD. Goed nieuws! Want al die verpakkingen worden zo gerecycleerd en niet langer verbrand. De nieuwe regels zijn dus  goed voor het milieu! Maar zeker ook voor je portemonnee, want blauwe zakken zijn een pak goedkoper dan gele zakken. Lees alles over de nieuwe regels op  www.denieuweblauwezak.be.

Opgelet! Voor de helft van de ILvA-gezinnen is er geen inzameling van blauwe zakken tussen midden mei en midden juni. Er staat voor hen dus terecht geen PMD-zakje op de afvalkalender in die periode. Dit geeft ILvA en de PMD-verwerkers de tijd om over te schakelen naar het nieuwe systeem.

Je kan je blauwe zak wel gerust al vullen met de nieuw toegelaten verpakkingen en aanbieden op de eerste PMD-inzameling volgens je kalender.

Mag je de oude PMD blauwe zak nog gebruik? Ja, de oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf de startdatum van de nieuwe blauwe zak mag je ze voor ophaling aanbieden m ét de extra plastic verpakkingen.

15 gemeenten werken samen voor eenzelfde afvalbeleid:  Aalst, Affligem, Denderleeuw, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Liedekerke Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.