Afscheid van de “Bezieler van Muziek in Sint-Maria-Oudenhove”

 

Vandaag om 10 uur wordt in de parochiekerk van Sint-Maria-Oudenhove afscheid genomen van Germain, Louis Van Damme die wordt omschreven als “De bezieler van de muziek in Sint-Maria-Oudenhove”

Hij was bestuurslid en spelend lid bij de Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia in Sint-Maria-Oudenhove. Lees het overlijdensbericht via deze link. Hierna een woord van herinnering door zijn collega van de harmonie Antoine De Henau.

“Decennialang onze toeverlaat en steunpilaar van ons muziek van Oudenhove. Eerst en vooral een echt familiemens met een eindeloze inzet voor zijn kinderen en kleinkinderen waarvan hij ook veel liefde en genegenheid van terugkreeg.. Maar daarnaast natuurlijk ZIJN muziek, het is onmogelijk te beschrijven wat Germain allemaal voor onze vereniging heeft gedaan sinds hij in 1976 het bestuur vervoegde. Hij was één van de mannen die een dertigtal jaar geleden ons muziek redde van de ondergang. Bij gebrek aan werkingsmiddelen werd er toen geopperd om het muziek op te doeken. Een viertal vrienden onder voorzitterschap van Jef Seghers zetten toen hun schouders onder dit project en zorgden voor een doorstart met een nieuw elan! Germain onze laatste Mohikaan van dit reddingsteam is nu aan zijn verre reis begonnen… Bedankt Germain uit de grond van ons hart om onze maatschappij terug op het goede spoor te zetten. Al de daarop volgende jaren steeds de drijvende kracht, de man achter de schermen, de regulator, de verzoener, de planner, de bevoorrader, kortom de drijvende kracht waar iedereen zich aan optrok. Elke vereniging heeft bij het organiseren van een activiteit wel nood aan een checklist. Hier in Oudenhove was dit overbodig, want Germain had alles al netjes gecontroleerd en klaargezet. Een lijfspreuk die iedere muzikant zeker zal bijblijven was zijn antwoord toen er iemand vroeg of er nog eentje ging gedronken worden: “We gaan er nog duust drinken maar niet meer allemaal vandaag” Wij zijn dankbaar voor alle leuke momenten die wij met elkaar hebben gedeeld en zullen de vele anekdotes die wij met hem/haar hebben meegemaakt in de toekomst blijven ophalen. Zijn lijfstukken waren “The New Generation” en “Over and out”. Meermaals zinspeelde hij er op: “Speel die muziekstukken maar op mijn begrafenis, het zijn mooie stukken. De toekomst ligt bij de jeugd en ik hoop dat de muzikanten zeggen dat ik mijn best heb gedaan als het hier over en uit is” We zijn dit niet vergeten Germain, we dragen deze stukken vandaag aan jou op, onze vriend die alles deed voor zijn muziek. Wij zijn vooral dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend. Wij kijken terug op een jarenlange intensieve bijna familiaire samenwerking en zullen nu moeten leren leven met dit grote verlies.”