Kunstenaar en volkszanger Rufijn De Decker
Kunstenaar en volkszanger Rufijn De Decker

Veel belangstelling voor de wandeling Rufijn De Decker

Anderhalve week na de hommage aan Rufijn De Decker, in CC De Plomblom, herdachten we de man met een wandeling. De tocht van de VVV Ninove VZW nam je mee naar een greep uit de h éél vele plekken in Ninove die gelinkt zijn aan z’n werk en oeuvre. Uiteraard was de muziek van Rufijn nooit veraf. Het startpunt was aan de Hospitaalkapel, Burchtstraat 44, Ninove en eindigde in zijn atelier in de Fernand Tavernestraat 23 Ninove.

Start in de Hospitaalkapel te Ninove
©SoRi – Start in de Hospitaalkapel te Ninove

Rufijn De Decker wordt geboren in 1949 in Ninove.  

Tijdens zijn jeugd toont hij al belangstelling voor tekenen en schilderen. Daarbij zal het voorbeeld van zijn oom , Luc De Decker, wel meegespeeld hebben.  Rufijn begint te schilderen op paneeltjes, zonder echte vorming. Dat verklaart wellicht waarom hij niet slaagt in het ingangsexamen aan het Sint-Lucasinstituut te Gent in 1967. Tijdens het voorbereidend jaar aan die instelling, dat hij wel mag volgen, behoort Rufijn tot de besten.

Van 1967 tot 1971 volgt hij les aan Sint-Lucas : schilderkunst bij Maurice Tilley, Van Heucke en Dan Van Severen, tekenen bij Harold Van de Perre. In avondles nog tekenen naar levend model en grafiek. Nadien volgt hij, aan de Academie voor Schone Kunsten van Gent, nog een jaar toneeldecorbouw en ook in avondles drie jaar kunstkeramiek bij Carmen Dionyse. Rufijn heeft dus een veelzijdige vorming gekregen.  

Een groot deel van zijn studietijd had Rufijn een kamer in het Patershol. Dit had een grote impact op de artistieke keuzes van de jonge kunstenaar. Hij kwam er ook in contact met de volksmuziek.

Hij werd aangezocht cartoons te tekenen voor de Gentenaar en enkele alternatieve bladen.  

In 1979 keert hij terug naar Ninove en speelt er een actieve rol als hoofdredacteur van de stadskrant “’t Klokzji ël”. Hij ontwerp affiches voor de Savooifeesten en tekent honderden cartoons voor lokale bladen. Hij is bovendien actief als volkszanger. Rufijn is leraar Hogere Graad Schilderkunst in het Ninoofse filiaal van de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunst Liedekerke.  

©SoRi – Atelier Rufijn De Decker

Hij was laureaat van de Prijs van de Stad Ninove voor Plastische Kunsten in 1980 en behaalde de tweede prijs in de affichewedstrijd van het AMSAB in 1984. Hij kreeg ook in 1988 de eerste prijs voor Toerisme van de VVV-Ninove voor het maken van de Reus Bokstael.

Meer foto’s van de wandeling zijn te bekijken op de Facebookpagina van Nuus Ninove