Illustratieve afbeelding van Stefan Schweihofer via Pixabay

Binnenkort elektrische deelwagens in Zottegem

Illustratieve afbeelding van Stefan Schweihofer via Pixabay

De stad Zottegem stelt binnenkort een elektrische deelwagen ter beschikking van haar inwoners.

Zottegem zal over twee elektrische deelwagens beschikken. E én ervan zullen de stadsdiensten ook gebruiken als dienstwagen. De andere deelwagen is helemaal voor de inwoners.

Project autodelen in Zuid-Oost-Vlaanderen Zottegem stapte in 2018 samen met een aantal andere buurtgemeenten en steden (Sint-Lievens-Houtem, Lierde, Herzele, Maarkedal, Lede, Aalst en Geraardsbergen) mee in het project ‘Autodelen in Zuid-OostVlaanderen’. Het project kadert binnen het lokale klimaatplan Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen en het actieplan Gedeelde Mobiliteit van SOLVA en Streekoverleg. De Vlaamse overheid gaf recent groen licht voor het subsidiedossier. Elke gemeente draagt zelf ook 7.000 euro bij aan het project. Goed voor twee elektrische deelwagens en de inrichting van de standplaats. Het project kan nu dus van start gaan.

“In de komende maanden gaan we op zoek naar een leverancier en naar geschikte locaties om de wagens te plaatsen”, aldus schepen van Mobiliteit Matthias Diependaele (N-VA). “Door één deelwagen tijdens de kantooruren ook in te zetten als dienstwagen en de andere wagen volledig ter beschikking te stellen van onze inwoners, zetten we de voertuigen maximaal in.”

Het idee achter autodelen is simpel: verschillende mensen delen dezelfde wagen en ze gebruiken hem enkel wanneer dat echt nodig is. “E én gedeelde auto vervangt gemiddeld 10 tot 12 particuliere auto’s, met minder energieverbruik en dus een lagere CO2 – uitstoot tot gevolg”, aldus  schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) “Ook de parkeerdruk daalt dankzij autodelen en er komt meer ruimte vrij op de baan . Heel wat positieve effecten dus op vlak van duurzame mobiliteit en milieu. We kiezen ook bewust voor elektrisch autodelen om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Inwoners zullen op diverse evenementen van de stad de wagens gratis kunnen uittesten. We hopen hiermee begin 2020 te kunnen starten.”