Onmisbare radioverbinding voor het slagen van de landing in Normandi ë, 75 jaar geleden.


Foto’s van SF-DX-Group. F staat voor de aanwezigheid in Frankrijk, ON is eigen aan de Belgen, 6 en de letters JUN  mogen we zelf kiezen, P staat voor een portable station.


Geraardsbergen/Ninove/Ranville. Radioamateurs uit Geraardsbergen en Ninove herdenken ieder jaar de aanzet tot de landing in Normandi ë. Dit jaar trekken de radioamateurs van UBA — de grootste Belgische vereniging van radioamateurs — onder leiding van Xavier Goddaer uit Zarlardinge voor een week naar Ranville om de landing van de geallieerde troepen op de Normandische kusten te herdenken. De draadloze radioverbinding speelde een cruciale rol voor het succes van de landing.

‘Ham and Jam’
Op 6 juni nemen de radioamateurs uit Ieper en Mesen — waar de Mijnenslag plaats vond in 1917 — contact op met hun collega’s in Ranville aan de Normandische kust. Bij operatie Overlord waren het de radio-operatoren die de doorslag gaven voor het succes van de landing. Commando-eenheden werden achter de Duitse linies gedropt. Toen ze merkten dat de bruggen over de Orne in B énouville en Ranville intact waren, zenden ze met hun WS38 radiopost een gecodeerde boodschap ‘Ham and Jam’ naar de geallieerden in de Engels havens. De dag nadien kon één van de grootste landingsoperaties uit de geschiedenis van start gaan. In de nacht van 5 op 6 juni vielen de bruggen in Ranville en B énouville — die van groot strategisch belang waren — in handen van Engelse parachutisten.

In de loop van de Eerste Wereldoorlog werden de eerste draadloze gesprekken tot stand gebracht tussen twee draagbare radioposten. Bij het begin van de Grote Oorlog werd van de draadloze telegrafie tussen radioposten gebruik gemaakt om gecodeerde boodschappen over te brengen. De ontwikkelingen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vormden de aanzet tot de onstuitbare uitbreiding van de huidige draadloze telefonie.

Historisch radiocontact
Ruim 101 jaar na het be ëindigen van de Eerste Wereldoorlog, wordt vanuit de historische frontstreek radiocontact tot stand gebracht met de plaats waar 75 jaar geleden de historische landing plaats vond, die de ondergang van het naziregime inluidde. Radioamateurs uit Geraardsbergen en Ninove spelen daarbij een cruciale rol. Deze zendamateurs organiseren zich in de vzw UBA, de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs.

Julien Borremans

De Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs