‘Niets gaat verloren’ in Merelbeke

Op zaterdag 1 juni palmt het Fair Share Repair Festival ‘Niets gaat verloren’ het Kerkplein van Merelbeke-Centrum weer in. Van 9.30 tot 13 uur vinden er activiteiten plaats die (h)eerlijke handel, korte keten en hergebruik promoten.

Geefplein deelt spullen uit

Op het Geefplein worden spullen in ontvangst genomen en gratis uitgedeeld. Een markt zonder portemonnee dus, waar je niet hoeft te betalen of te ruilen! Iedereen kan er terecht met overbodige (maar nog kwalitatieve, bruikbare) spullen en kan er iemand anders gelukkig mee maken. Of je kiest gewoon iets uit en gaat met iets ‘nieuws’ naar huis. Spullen geven kan van 9 tot 12 uur, spullen meenemen kan van 10 tot 13 uur.

Kapotte spullen hersteld in het Repair Caf é

Defecte spullen — elektrische apparaten, kleding en textiel, fietsen … — krijgen met de hulp van vrijwillige reparateurs en beschikbaar materiaal een nieuw leven in het Repair Caf é. Zo stimuleert het Repair Caf é repareren als alternatief voor weggooien. Ook botte messen, boren, scharen, beitels e.a. (max. 5 per persoon) worden er vlijmscherp gemaakt met behulp van een messenslijper.

Schenk aan MIA!

De sociale kruidenier MIA, Merelbeke in Actie voor Mensen in Armoede, vult graag haar buurtwinkel. Je kan er terecht met verzorgingsproducten en ongeopende niet-vervallen droge voeding. MIA bakt ook lekkere taarten en verkoopt deze aan 1 euro per stuk!

Workshop Upcycling

Wegwerpmateriaal kan worden omgetoverd in nieuwe bruikbare spullen. Ontwerp een unieke sleutelhanger uit een kurk, of ga zelf aan de slag met je gekste idee ën!

Koop of verkoop een fiets

Met een tweedehandsfietsenmarkt wordt tijdens het Fair Share Repair Festival ook gedacht aan de fietsers. Verkopers voor de tweedehandsfietsenmarkt kunnen zich de dag zelf gratis aanmelden.

Herboek je boekenkast (vanaf 9 uur)

Via de herboekactie van de bibliotheek kan je je eigen boek een tweede leven geven. Heb je een uitgelezen boek dat nog in goede staat is en dat je graag wil doorgeven aan andere boekenliefhebbers? Dan kan je je boek inwisselen voor een aankoopbon (max. 5 bonnen per persoon). Die bon kan je inruilen voor een gratis boek uit het binnengebrachte aanbod of op de boekenverkoop in de bibliotheek.

Boekenverkoop (vanaf 9 uur)

Snuister, kies en koop romans, informatieve boeken, cd’s, dvd’s, tijdschriften, strips en jeugdboeken uit onze bibliotheek. De opbrengst gaat naar Studio Nona, spelbegeleiding aan huis voor ernstig zieke kinderen.

(H)eerlijke handel

Aan de Langste Tafel kunnen mensen die zich vooraf hebben ingeschreven genieten van een (h)eerlijke brunch. Aan de Wereldwinkelbar kan iedereen terecht voor lekkere fairtradedranken en -versnaperingen. En op de streekmarkt ‘Natuurlijk Dichtbij’ kan je lokale producten ontdekken.