Ongeruste telefoontjes over rupsen in Breiveldepark

Wie de voorbije dagen het domein van Breivelde in Zottegem bezocht, merkte misschien de vele, kleine bezoekers op die tijdelijk het speelbos als thuishaven uitkozen. Schepenen Leen Goossens en burgemeester Jenne De Potter laten weten dat deze onschuldige wezentjes zich binnenkort zullenontpoppen tot de prachtige kardinaalsmutsstippelmot.


Onschuldige rups …

“In het baantje langs het speelbos richting het sportcomplex van de Bevegemse Vijvers hangen heel wat webben gevuld met geelbruine rupsen met twee rijen zwarte stippen. Die eerste aanblik is misschien wat verrassend, maar de rupsen zijn totaal ongevaarlijk. Ze ontpoppen zich binnenkort tot de kardinaalsmutsstippelmot, een vlinder uit de familie van de stippelmotten. Van mei tot juni leven ze in spinsels die een hele struik kunnen bedekken of die langgerekt aan takken hangen. De rupsen kunnen bomen en struiken kaalvreten, maar veel schade berokkenen ze niet: de bomen en struiken lopen na enkele
weken weer uit.

… prachtige mot

De verpopping vindt plaats in juni. Na 10 tot 20 dagen komt een prachtige mot tevoorschijn. Geen enkele reden dus tot ongerustheid. Schepen van leefmilieu Leen Goossens bevestigt: “Onze diensten kregen al wat bezorgde mensen aan de lijn. Dit weekend kwam de opmars van de eikenprocessierups immers volop in het nieuws, en die kan best gevaarlijk zijn. Maar die ongerustheid is hier dus nergens voor nodig, de
kardinaalsmutsstippelmot is volledig ongevaarlijk.”