Stad Zottegem geeft tips tegen de hitte en vraagt maatregelen

De stad Zottegem geeft tips tegen de hitte en raadt zijn inwoners aan om de nodige maatregelen te nemen.

“Elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken. Ga dus op warme dagen zeker eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen”, zegt burgemeester Jenne De Potter. Ook kinderen zijn extra kwetsbaar bij warm weer. Zorg dat ze heel regelmatig water drinken en bied hen voldoende verfrissing (vb. een lauwe douche, een zwembadje in de schaduw). Laat kinderen en huisdieren nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedig zweten …)? Bel je huisarts bij twijfel. Bel meteen de spoeddienst bij acute problemen.”

Enkele tips

  • Hou de weersvoorspellingen goed in de gaten, zodat je voorbereid bent op de hitte.
  • Zorg dat je altijd water bij je hebt.
  • Smeer op tijd zonnecrème. Kies voor een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (vb. factor 50) en vermijd de middagzon.
  • Drink voldoende water, meer dan gewoonlijk. Een koel pintje of wijntje op warme dagen kan ook lekker verfrissend lijken, maar hou er rekening mee dat alcohol vocht onttrekt aan je lichaam en dus gevaarlijk kan zijn.
  • Hou jezelf en je huis koel. Zet ramen en deuren open zodra de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur.
  • Draag extra zorg van kinderen, ouderen en alleenstaanden

Meer tips vind je ook op www.zottegem.be en www.warmedagen.be.

X