Interview: Vlaamse pop/rock band gigant!

gigant!
Foto @Frank Jacobs

Deze zomer doet gigant! Zottegem aan. Dit weekend mochten ze al eens proefdraaien op Kermis Grotenberge bij de legendarische Filip Morre op zijn domein Pasta en Blues. Binnenkort passeert gigant! de revue op Kermis Zottegem en Bombelbas festival. De Beiaard ging een spaghetti eten en pikte onderwijl het optreden mee. Geslaagd met vlag en wimpel is in deze een eufemisme voor de boekskes.

DB: Zeg het eens?

gigant!: Oedat? Zeg het eens? Jij neem het interview af? Wij staan hier nog in ons sop te moosen. ‘t Is hier miljaar 30 graden in de schaduw, onze gitarist heeft nog niet door dat het gedaan is en gij staat hier al met een walkman onder onze neus? (Vertaling: in zijn sop moosen = hard zweten). Misschien moeten we eerst een bruintje drinken?

DB: Alle gekheid. Leg eens kort uit. Wat mogen de mensen zoal van jullie verwachten? En hoe is het begonnen?

Karl (toetsen en trekzak): Wel. Onlangs mochten we het vijftig jaar getrouwd spelen van mijn ouders en ik ben tweede kind. Dus kort na de geboorte van mijn zus is het voor mij allemaal begonnen. En daarna ging het snel. Heel snel. Ik ben intussen aan mijn zevende auto toe, mijn eerste “mauve Datsun” niet meegerekend. Die heb ik maar twee weken gehad en telt dus niet mee. Net als “een relatie” van veertien dagen niet echt “een relatie” is, maar een aanzet tot “voozen” en om er dan vanonder te muizen. Maar soit. U zei?

DB: Hoe is het begonnen voor “gigant!

Karl: Bart en ik komen uit de scheiding van een andere band en wilden blijven iets doen met Nederlandstalige muziek. Maar dan niet de platgetreden Clouseaus en Romeo’s. Er is een pak fijne Vlaamse/Nederlandstalige muziek die iedereen kent maar een beetje verstopt zit in ons collectief geheugen. Voor ons is de avond pas geslaagd als de mensen een “aha-erlebnis” hebben tijdens ons optreden. Zo van: “Dit fijne nummer was ik totaal vergeten?!”. En het mag ook een beetje rocken.    

Bart (gitaar): En we hadden een zanger nodig. Een jaar of drie-vier geleden speelden we in een caf é waar de caf ébaas er op stond iets mee te zingen. Zo’n kerel met een misplaatst ego en de pr ésence van een twee dagen oude kleine pita met look. Maar dat zingen bleek mee te vallen. We hebben die kerel negen maand geleden gevraagd en een paar weken later hadden we onze eerste try out voor iets meer volk dan we zelf verwacht hadden. Maar we misten “body” en daar helpt Stephan De Ruyver (bass) mee.

Stef (bas): Ik heb nog in de Joepi gestaan met mijn toenmalige band Modern Vision. Dat bleek weinig indruk te maken bij die mannen? Maar ik mag gerust stellen dat ik voor de ballen in de band zorg. Want zonder bassist stonden die kerels daar stuurloos als een nog te vormen regering.  

DB: En dat was het?

Carl: Dat was de bedoeling. Maar terwijl we toch bezig waren konden we er maar beter ineens een volwaardige pop/rockband van maken. Sven Beerens, uit jullie eigenste Zottegem, leek ons wel een fijne peet. En die kerel slaat letterlijk alles wat wettelijk toegelaten is. Ook al eens het spreekwoordelijke gat

Bart: En een paar weken geleden hebben we een zangeres aangetrokken. Lisa De Boeck is ronduit fenomenaal. Liefde op het eerste gehoor, zoals ze zeggen. En zo kunnen we een pak “vrouwelijke nummers” aansnijden: Yasmine, Ann Christie, Bedert, De Roover,… Ach ja. We beseffen wel dat een vrouw in een mannenclubje het begin van het einde is. Maar we kunnen ons maar geamuseerd hebben, niet waar meneer?

DB: En wat zijn de volgende plannen?

Karl: Wel het trekt stevig aan. Maar het belangrijkste voor jullie is waarschijnlijk 18 augustus aan het station van Zottegem op de Zomerkermis. En we mogen de zaterdag van Bombelbas Festival openen op 7 september. Die kerels hebben ons nog geboekt toen we met drie waren. We gaan dus eens moeten bellen of er wel genoeg eten voorzien is?  

Bart: Kijk gerust op de Facebook pagina van gigant!. Er komt elke week wel iets bij. Volgende week bvb aan Den Donk in Oudenaarde, dan Gent,…En we werden gepolst voor Sziget Festival heeft Eric me daarnet laten weten? Er heeft daar blijkbaar iemand afgebeld?

DB: Nog iets toe te voegen als afsluiter Eric (zanger en naar-het-publiek-wijzer)?

Eric: Ik geef enkel interviews in ruil voor drie pakken blauwe Gitanes en een kleine pita met look.  

DB: Waarvan akte. En bedankt.

Gigant! zijn: Karl Vermassen (piano), Bart Dehairs (gitaar), Stephan De Ruyver (bas), Sven Beerens (drums), Lisa De Boeck (zang) en Eric Martens (zang en professioneel in de weg loper).

Contact: Karl Vermassen 0495/50.34.72, Eric Martens 0492/45.00.89