Munte: EXPO – IRMINE REMUE – Un état d’âme

Vanaf 6 juli t.e.m. 1 september in Pastorie van Munte tentoonstelling tekeningen en schetsen van IRMINE REMUE
In de oude Pastorie van Munte ging vrijdag avond de opening door van ’Irmine Remue. Historicus Paul Kongs schetste haar karakteristieke tekeningen en etsen uit haar Oeuvre. Muzikaal intermezzo door mezzosopraan Els Wollaert. Luc van Huffel gaf de voorstelling van het boek ’Irmine Remue – Un état d’âme’.

BOEK ‘UN ÉTAT D’AME’
In het boek dat naar aanleiding van de tentoonstelling wordt uitgegeven, beschrijft Raf Coorevits het werk van Irmine Remue als volgt: “Los van en boven alle technische bagage zijn het vooral de aangeboren bewegingsdrang, de rusteloze en toenemende verwondering van het dromende kind en een groot empathisch vermogen die haar werk sturen. Dat ook het emotioneel verhaal van elke mens, naast gebouwen en landschappen, haar blijvend achtervolgen, zal u niet verbazen. Haar uiterst persoonlijke en bijwijlen suggestieve omgaan met het menselijk lichaam beroert elke gevoelige kunstliefhebber. De weldoende invloed van zoveel opgedane vormkennis en het nooit aflatende contact met grote voorgangers zijn van onschatbare waarde. In haar beste bladen vergeet men alle theorie en laat ze via het trillende spel van lijn en tonaliteit haar ware état d’âme kennen.”

De tentoonstelling
Na jaren van intense studie acht ze de tijd rijp om naar buiten te treden met een aangrijpende reeks tekeningen. Daarmee keert Irmine terug naar de basis van haar kunstenaarschap. De tentoonstelling behelst drie thema’s.

In de eerste plaats brengt de tentoonstelling het verhaal van elke mens, met diepmenselijke thema’s zoals pijn, liefde, hoop en wanhoop, angst en vertrouwen, vreugde en gemis. Die diepe emoties zijn voor elke mens dezelfde, waar ook ter wereld. Het gaat om de mens tussen zaligheid en diepe tragedie, in oneindig veel vormen.

Ten tweede focust de tentoonstelling op het landschap. Het landschap van Bottelare, maar ook dat van de Vlaamse Ardennen, Henegouwen en dat van verschillende reisbestemmingen.

Ten derde is er een luik architectuur, met in het bijzonder de binnenruimte van gotische en barokke kerken met hun verticalisme, tijdloosheid en sacraliteit.”

 

Ontmoetingsmomenten:
Irmin zal aanwezig zijn op zondagnamiddag 21 en 28 juli en 4, 18 en 25 augustus.
Openingsuren: ma-za 13.30 – 17.30 uur | zo & feestdagen 9.30 – 17.30 uur

In samenwerking met de Bib is er op zondag 21 juli om 10.00 uur slow reading. Een uurtje ongestoord lezen in de Pastorie(tuin) met aansluitend een bezoek aan de expo.