De Merelbeekse ambassadeurs komen uit Munte.

Tijdens een academische zitting in het gemeentehuis van Merelbeke werden op de Vlaamse Feestdag de titels van Merelbeeks ambassadeur uitgereikt.

De academische zitting begon met een lezing van professor Johan Braeckman kritisch denken, valkuilen en mogelijkheden. Hoewel de menselijke soort onbetwistbaar intelligent is, valt evenmin te ontkennen dat we heel wat denkfouten maken. We denken dat we op het goede spoor zitten, maar vaak gaan we de mist in. Zo ontstaan bijgeloof, alternatieve waarheden en drogredenen.
Door de evolutie van de wetenschap krijgen we grip op de vraag waarom talloos veel mensen geloof hechten aan pseudowetenschap, bijgeloof, complottheorie ën en dergelijke meer. Johan Braeckman vertelt met veel humor en toont aan dat we veel minder kritisch denken dan we zelf beseffen.

 

 

Munte boven

Aansluitend werd de titeluitreiking Merelbeeks Ambassadeur aan fotograaf Chris Walraed en directeur van de Christoforusgemeenschap Roland Verstraete uitgereikt. Tussen door een muzikale onderbreking van Les Doigts Perdus; een trio ontstaan uit de gedeelde voorliefde voor het balkan/gipsy genre en met uitbreiding alle muziek waar leven in zit. Anouk Sanczuk (Viool) Jeanneke Van Roeyen (Viool) en Niels Arnoult (accordeon).

 

 

Roland Verstraete directeur van de Christoforusgemeenschap liet zich vervangen. Dat is een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een beperking waar cultuur en individuele ontplooiing hoog op de agenda staan.

 

 

 

Chris Walraed is een gepassioneerd fotograaf en voormalig leraar aan het VISO in Gent. Als Muntenaar richtte hij in de jaren 80 zijn blik op de inwoners van zijn gemeente en legde hen vast voor de eeuwigheid. Hij bracht ook meer dan 35 processies in Vlaanderen in beeld en was er bij toen de Muur in Berlijn viel. Zijn fotoarchief geeft een unieke blik op de wereld en zette ook Munte op de kaart.