Wielerlegende Rudy Pevenage verzamelt 10.000 euro tegen kanker en kondigt een boek over zijn leven aan.


Geraardsbergen. Met zijn wielerfestiviteit ‘Champions Cycle Tour’ kan de gewezen winnaar van de groene trui in de Tour de France 10.000 euro overschrijven naar de rekening van de ‘Stichting tegen Kanker’. Pevenage vecht zelf met zijn gekende ‘grinta’ tegen de ziekte. Intussen kondigt hij ook een boek over zijn leven aan.

In de Ronde van Frankrijk wist ‘Der Rudy’ in 1980 de groene trui te veroveren. Met zijn wielerfestiviteit ‘Champions Cycle Tour’ verzamelde de gewezen wielerlegende 10.000 euro voor de ‘Stichting tegen Kanker’. Pevenage vecht momenteel tegen deze ziekte.

Eind juli 1980 keerde pevenage naar huis met de groene trui en ritwinst in de legendarische Tour. Hij droeg tevens de gele trui. Na zijn eigen wielercarrière ontfermde hij zich over Jan Ulrich, waarmee hij ook enkele grote successen behaalde.

Pevenage vocht enkele jaren geleden met succes tegen keelkanker. Deze ervaring bracht hem ertoe om op 7 juli gewezen coureurs naar Geraardsbergen te halen voor zijn wielerfeest ‘Champions Cycle Tour’. Greg Lemond — die driemaal de Tour op zijn palmares kon schrijven — was van de partij.

De organisatie werd een succes en Pevenage kan 10.000 euro overmaken aan de organisatie ‘Stichting tegen Kanker’. De verantwoordelijken van de stichting hebben al laten weten dat de helft van dit bedrag naar wetenschappelijk onderzoek gaat.

Pevenage: ‘Volgend jaar komt er zeker een vervolg. Ik hoop dat mijn vriend Jan Ulrich ook van de partij zal zijn.’ Intussen werkt Rudy Pevenage naarstig aan zijn boek — ‘Rudy Pevenage, de rosse van Moerbeke’ — dat eind november zal verschijnen.

Julien Borremans