Stad Ninove neemt aanstekergas en lachgas serieus

 

Vorig jaar in september werd Ninove plots geconfronteerd met de vondst van bussen aanstekergas op verschillende plaatsen in de stad. Goedroen Lammens, medewerker van het  Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen (CGG ZOV)  en ook drugpreventiewerker en drugbegeleider voor de stad, contacteerde de handelaars met de vraag om alert te zijn wanneer jongeren aanstekergas aankopen en hen dan ook aan te spreken over de gevaren. Het fenomeen werd snel de kop ingedrukt en er werden een periode geen bussen aanstekergas meer aangetroffen.

In januari kreeg de stad te maken met een nieuw fenomeen. Vooral op plaatsen waar vaak jongeren samenkomen of rondhangen werden soms grote hoeveelheden slagroompatronen gevonden. Samen met de gemeenschapswachten van de stad ging Goedroen Lammens opnieuw op bezoek bij de verschillende handelaars waar aanstekergas of lachgas worden verkocht. Er werd gevraagd naar de mogelijkheid om deze producten achter de kassa te plaatsen en jongeren blijven aan te spreken op de gevaren. Ondertussen hielden de gemeenschapswachten en politie een oogje in het zeil en ook de buurtwerkers van LEJO bezochten verschillende plaatsen om jongeren aan te spreken.

Charter

Tijdens een overleg in juni tussen de burgemeester, de betrokken diensten en de handelaars werd een charter opgesteld met daarin verschillende beperkende maatregelen waar de winkeliers konden achter staan. Zo staat er in het charter vermeld om geen aanstekergas of lachgas meer de verkopen aan minderjarigen, minderjarigen aan te spreken als ze de producten willen aankopen, geen promotie of reclame te maken en geen thuisbezorging van aanstekergas en lachgas te voorzien.

“Het gebruik van deze drugs kan zware gevolgen hebben. Het is goedkoop en voor jongeren in experimentele fase vaak ook drempelverlagend om te gebruiken”, zegt burgemeester Tania De Jonge. “We vragen ook de alertheid van ouders. Ze kunnen met vragen steeds terecht op het nummer 054 31 05 08.”

Melden

Wie bussen aanstekergas of slagroompatronen vindt, kan dit melden aan de dienst integrale veiligheid (054 31 33 61) of aan de drugspreventiewerker van de stad (054 31 05 08 of 0499 57 84 91).

X