Mysterieuze steen in Sint-Goriks-Oudenhove

Buurtbewoners in Sint-Goriks-Oudenhove waren verrast toen er vorige week donderdag een vreemdsoortig ‘monument’ werd geplaatst aan het kerkplein.

Twee palen met een boodschap erop geschreven, tussenin een hardsteen en een ketting met een scherpe punt. “Kras en ruik”, zegt de tekst op de palen. Buurtbewoners laten ons weten dat er na het krabben een rotte geur vrijkomt. Maar hoe, wat of waarom, daar hebben ze het raden naar. Het Zottegems stadsbestuur zal duidelijkheid kunnen brengen, want blijkbaar werd het monument geplaatst door gemeentepersoneel.

Als wij moeten gokken gaat om hardsteen, donker door iets dat   ‘fossiele rotting’ heet (bedankt Google!). De rotte geur komt van zwavel die gebruikt werd tijdens het rottingsproces van dood materiaal. In het versteningsproces kwamen kleine stinkende gasbelletjes in de steen terecht. En door de steen te krassen komt komt dat ‘fossiel rottingsgas’ vrij.