Heisa over boerkini in Zwembad.

‘Zwemmen in een bermuda is verboden maar in een boerkini toegelaten.’


Foto facebook


Wetteren/Geraardsbergen. In het openluchtzwembad De Warande speelde zich deze week een ‘boerkinirel’ af. Vlaams Belang-gemeenteraadslid Wouter Bracke beklaagde er zich gisteren tijdens een manifestatie van zijn partij over dat ‘enkele moslima’s het islamitisch kledingstuk droegen’. Uit protest sprong de Vlaams Belanger deze week in bermuda — wat volgens het reglement niet mag — in het zwembad De Warande. Bracke werd door de politie uit het water gehaald en opgepakt. Tegenover de pers reageerde hij verontwaardigd. Het Vlaams Belang organiseerde gisteren uit onvrede met de gang van zaken een manifestatie aan De Warande.

De boerkini blijft controversieel. In het verleden leidde dit kledingstuk al tot verschillende rechtszaken. In Gent en Merelbeke kregen verschillende moslima’s — die het verbod bestrijden — van de rechter gelijk. Op basis van het verbod zouden de moslima’s klacht bij Unia — het centrum voor gelijke kansen — kunnen indienen. In Antwerpen hield een rechter daarentegen voet bij stuk en handhaafde het verbod. Het dispuut over de boerkini is zeker nog niet afgelopen.

Boerkini is toegelaten en een bermuda is verboden.
In De Warande te Wetteren werd een vrouw eerder deze week geweigerd om in boerkini in het openluchtzwembad De Warande te zwemmen. Maar na een gesprek met de directie kreeg de dame dan toch de toestemming om met het controversieel kledingstuk in het water te gaan. De directie verwees daarvoor naar eerdere uitspraken in Gent en vreesde een klacht bij Unia.

Een boerkiniverbod is niet opgenomen in het reglement van De Warande, maar volgens raadslid Bracke is het verboden om met T-shirts en loshangende zwemshorts het zwembad te betreden. ‘Waarom zou dat dan wel met een boerkini mogen? De gemeente werkt hier met twee maten en twee gewichten.’

Dit was zeer tegen de zin van Wouter Bracke van het Vlaams Belang die onderstreepte dat de reglementen straal worden genegeerd. Deze week verklaarde Bracke aan de pers: ‘Ik ben toen inderdaad uit protest live op Facebook gegaan en met bermuda in het zwembad gesprongen. Na de commotie op onze pagina kwam pas de politie langs en haalden enkele mensen met bermuda uit het bad. Toen ik hen vroeg om iedereen, dus ook de dames in boerkini, uit het water te halen, kreeg ik te horen dat ik me niet moest moeien.’

Nadat Bracke bij de politie informeerde of ze de dames in boerkini in het kinderzwembad niet durfden aan te spreken, werd hij in de boeien geslagen en afgevoerd. Het raadslid van het Belang betreurt de gang van zaken. ‘Iemand die de problemen aankaart, wordt blijkbaar niet getolereerd.’

Boerkiniverbod in Antwerpen blijft gehandhaafd.
Het incident zit de lokale Wetterse afdeling van het Vlaams Belang duidelijk hoog. De partij roept iedereen op om een klacht bij de politie en Unia in de dienen. Aanvankelijk hadden ze de bedoeling om uit protest met z’n allen gisteren in bermuda in het zwembad te springen. Maar om onnodige controverse te vermijden, bleef het gisteren beperkt tot een protestactie aan de ingang van het zwembad. De politie liet begaan en bleef discreet op de achtergrond.

In Antwerpen blijft het boerkiniverbod in het stedelijk zwembad Plantin Moretus gehandhaafd. Naar aanleiding van de uitspraak te Gent — waarbij het boerkiniverbod in zwembaden werd afgevoerd — legden twee moslima’s een klacht neer tegen het verbod. De Antwerpse rechter oordeelde dat er van discriminatie of het schenden van de godsdienstvrijheid geen sprake was.’

De Gavers te Geraardsbergen
Op het provinciaal domein De Gavers te Geraardsbergen geldt geen boerkiniverbod. We wilden de verantwoordelijken de vraag voorleggen wat het standpunt zou zijn indien een moslima in boerkini de zwemvijver of het zwembad zou betreden, maar niemand was voor commentaar bereikbaar. Een redder — die anoniem wenst te blijven — wees er ons op dat dit tot nu toe nog niet het geval was. ‘Soms zijn er wat problemen met amokmakers, maar moslima’s in boerkini hebben we nog niet gezien.’

Julien Borremans


Foto’s facebook