Dominique De Vuyst van Poezengeluk reageert tegen de beschuldigingen. ‘We leveren wel degelijk kwaliteit.’


Geraardsbergen/Idegem. Poezengeluk — een opvangcentrum voor katten en kittens te Idegem — wordt door drie vrijwilligers beschuldigd van zware verwaarlozing, dierenmishandeling, fraude en verschillende inbreuken tegen ‘de erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren’. Veerle Vermeir — één van de vrijwilligers — stelde een dossier samen en legde een klacht bij de politie neer. Dominique De Vuyst van Poezengeluk vzw/Animal Welfare Belgium vzw schrijft een uitgebreide reactie waarin ze de beschuldigingen met klem ontkent. Om geen afbreuk te doen aan de tegenargumentatie van De Vuyst, publiceren we haar reactie integraal zoals we die hebben gekregen.

Onze hygi ëne voorwaarden zijn streng en we volgen de tips en raad van Universiteit Gent.

Onze opvang heeft 2 shiften per dag, ’s morgens en ’s avonds. In het hoogseizoen zijn meerdere vrijwilligers aanwezig om alle katten de nodige verzorging te geven per shift.

Wij vangen grotendeels zwerfkittens en katten op in onze stad Geraardsbergen ism Stad Geraardsbergen, de milieudienst, onze schepen van dierenwelzijn, tevens met onze dierenarts die reeds meer dan 10 jaar ervaring heeft iz. zwerfkatten. Het lijkt logisch dat nesten of katten binnenkomen met vlooien, wormen. Elk producten is niet geschikt voor elke leeftijd, gewicht, toestand van de kat iz. Gezondheid. Dit wordt met de dierenarts besproken. Elke kitten of kat die binnenkomt krijgt een check up van onze dierenarts. Bij zwerfkatten kunnen schimmels voorkomen. Ze worden regelmatig gescand met UV licht ter controle op hygi ëne of mogelijke schimmels. Adoptanten en vrijwilligers   werden hierover op de hoogte gebracht. De kosten hieromtrent worden door de vzw rechtstreeks aan de dierenarts betaald.

Wij doen teven sociale projecten, die niet openbaar komen zoals mensen helpen die terminaal zijn, minder bedeelden, overlijdens of uitzettingen. We vangen deze katten gratis op, dwz dat de particulieren niets hoeft te betalen maar de vzw komt op voor de kosten. Op heden vangen we 5 katten van 2 gezinnen die uit hun woning werden gezet voor onbepaalde tijd.

Onze oudste schat is afgestaan en is 13 jaar. Ze verblijft bij ons al bijna 1 jaar. Ze is gelukkig en in haar nopjes. Een ander is 12 jaar afgestaan door familie. Echtgenoot is overleden, en vrouw is dement en verblijft in stil geluk, ze hebben geen kinderen. Ook zij maakt het goed. En kan blijven zolang het nodig is.

Er heerst geen overbevolking. Veel mensen kunnen bevestigen, buiten Geraardsbergen dat we ze tot onze spijt niet kunne helpen. Vooral wegens budgetten maar ook omdat de aanvragen te groot zijn. Per dag krijgen wel een totaal van gemiddeld 80 aanvragen via mail, telefoon, priv é chat, via de website of pagina via facebook.

Een voorbeeld buiten stad is ons Vosje. Hij werd gebracht meer dood dan levend uit Ninove (Voorde), we hebben alles gedaan wat we konden. Het ging eerste de goede kant op, nadien werd kanker vastgesteld. De mensen die hem brachten kwamen wekelijks op bezoek om hem te knuffelen. Ze brachten eten en alles wat nodig was. Op vandaag komen ze af en toe nog langs en brengen voeding. Onze kasten zit vol met voeding van alle merken, grotendeels giften.

Ons Voske werd gecremeerd Roeselare, de melders kregen assen mee, kwamen langs voor afscheid.

Onze kattenhuis is altijd voor ‘No kill’ beleid geweest en zal zo blijven.

Euthanasie word enkel uitgevoerd bij lijden en ongeneeslijk zijn in samenspraak met dierenarts.

We hebben verschillende afdeling, adoptie ruimte, tijdelijke opvang (bv uitzetting woning, tijdelijk verblijft in de psychiatrie, opname ziekenhuis…)

Op heden zijn er 5 katten in tijdelijke opvang wegens ‘uitzetting’ binnen Geraardsbergen. Alle kosten worden door de vzw gedragen.

Er dient rekening te houden dat wij voor 80% wide zwerfkittens opvangen. Uiteraard komen ze binnen met vlooien, wormen enz… waarvoor wij het nodige doen.

Inzake kooien voor kittens gebruiken we de standard kooien zoals bij dierenartsen voor de grootste kooien die beschikbaar zijn.

Volwassenen katten verblijven in open ruimtes. Enkel zieke katten en quarantaine verblijven in grote kooien zolang het nodig is. Dit om besmetting tegen te gaan.

Er zijn geen vliegen te bespeuren binnen en er is wel een vliegraam aanwezig. Ramen zijn dagelijks open.

Elke kat of kitten word volledig nagekeken bij aankomst op oormijt, diaree, vlooien, uv test enz… zelfde dag of dag nadien krijgen ze check up van onze dierenarts.

Iz schimmelinfectie, werden de vrijwilligers wel op de hoogte gebracht en kreeg de nodige uitleg. Het probleem werd meteen aangepakt en adoptanten kunnen dit bevestigen.

Inzake aanwezig van mezelf als verantwoordelijke draai ik gemiddeld tss 60 à 80 uren.Registraties verlopen via de dierenarts.

Laatste   bezoekrapport van dierenarts is op datum van 2 juli 2019. Verslag rapport aanwezig;

Volgende bezoek in augustus.

Elke vrijwilliger heeft het contact formulier ingevuld met hun naam, adres, telefoonnnumer en emailadres, die werd verder verwerkt door één van onze vrijwilligers.

Als verantwoordelijke, kan mijn echtgenoot en kinderen van 21 en 24 bevestigen dat ik dagenlang in de zetel slaap om op de 2 uren op te staan.

Nooit heb ik de woorden gebruikt ‘dat de natuur zijn werk moet doen’

Er zijn vrijwilligers die al meer dan 4 jaar komen, 3 jaar tot 1 jaar. Sommigen hebben reeds ervaring in een andere opvang. Zijn deze mensen dan onbekwaam ?

De eerste check gebeurt tussen 6 en 7 u ’s morgens. De ochtendshift start tussen 8 en 9u en duurt in het hoogseizoen tot 12u30 à 14 u. Avondshift start tussen 17 à 18 u tot 20 à 22 u.

Laatste ronde door mezelf gebeurt rond 23 u.

Ik vermoed dat deze aanklacht door ‘vrijwilligers’ tot stand komt die geen ochtend en avondshiftten doen. Die niet hele dagen aanwezig zijn van maandag tot zondag.

Er worden door ons   diverse katten in de slechtste omstandigheden opgehaald, dag en nacht en doen er alles aan om hen terug een waardig bestaan te geven…

Ieder kan op eigen intitiatief zijn best doen voor de dieren,

Blijkbaar nemen deze vrijwilligers zelf geen initiatieven, meer nog ze maken graag de zaak slecht waar vele dieren worden gered van verwaarlozing…

U bent zelf langs geweest en heeft zelf kunnen ervaren hoe ons kattentehuis is.

Bij deze citeer ik enkele getuigenissen van vrijwilligers.

Sinds kort ben ik vrijwilliger bij Poezengeluk. Het was mijn droom om in een asiel te werken. Dank zij Poezengeluk is deze droom uitgekomen. Ik heb een hart voor dieren, net zoals de rest van ons team. ‘We zitten full house’, wordt meermaals herhaald door Dominique en dus is het dagelijks zwoegen en zweten om alle katten goed te verzorgen. Geen 1 van ons heeft het in zich om de katten slecht te behandelen of te verwaarlozen, juist in tegenstelling. Wij geven ons hart en ziel voor elke kat. Daarom is deze beschuldiging voor ons allemaal een zware slag in het gezicht.

I.D.T

Nadat ik een zwerfkat had binnengebracht hebi ik het besluit genomen om af en toe te komen helpen. Het af en toe is ondertussen bijna dagelijks geworden. De ochtendshiften verlopen chaotischer dan de  en avondshiften te meer omdat er een nacht overgaat. In het hoogseizoen ik het namelijk kittenseizoe daardoor is het regelmatig druk en alle hens aan dek. De poesjes worden met volle liefde en overgave van onze tewege verzorgd en op de gepaste tijd in orde gebracht. De dierenarts staat altijd klaar om ieder noodgeval direcht op te vangen.

Ik ben 3 jaar vrijwilliger bij Poezengeluk.

I.D.

Als regelmatige vrijwilliger bevestig ik dat al onze katten met de nodige zorg en liefde door ons behandeld worden. De zieke katten zijn bij mijn weten altijd behandeld met de nodige medicatie en apart gezet in de ziekenboeg. Ik neem zorg voor de katten zeer ernstig, uiteindelijk is ons doel dat de katten allemaal gezond en wel in een liefdevolle thuis terecht komen. Bij iedere kat of kitten geldt de wet van de sterkste, wij hebben geen glaz en bol             . Wij doen al nodige inzake zorg en liefde geven die ze nodig hebben van klein tot groot en dit in samenwerking met onze dierenarts.

D.G.

De katjes worden bij Poezengeluk altijd met veel liefde verzorgd. De ochtendshift vraagt veel werk. De kooien worden ontsmet alsook ’s avonds. Wilde kittens en andere spelen en maken hun bench vuil. Elke kat of kitten die mogelijk ziek zijn worden naar de dierenarts gebracht en krijken hun verzorging. Dit kan nagevraagd worden bij onze dierenarts.

C.D.

Meermaals per dag kom ik langs bij Poezengeluk, de deur staat altijd open. Liefst op afspraak.

Ik kan bevestigen dat de katjes goed leven hebben. Geen enkel kat word ingeslapen buiten als ze ongeneeslijk ziek zijn, dit in samenspraak met onze dierenarts.

Elke kat of kitten is er graag gezien.

S.R.

 

 

X