Actiecomit é ‘den dok blijft’ stapt mee in de Processie van Plaisance.

Een eerbetoon aan een monument van meer dan 130 jaar oud


Geraardsbergen. Aanstaande zondag zal ook het actiecomit é ‘den dok blijft’ aan de Processie van Plaisance deelnemen. Het is niet de bedoeling om het feestgebeuren te verstoren. De actievoerders willen hulde brengen aan een monument van meer dan 130 jaar oud.

Het actiecomit é ‘den dok blijft’ stapt aanstaande zondag mee in he Processie van Plaissance. ‘Het is geenszins de bedoeling de processie te verstoren, wel zal  een afvaardiging als feitelijk burgerplatform braaf meestappen om een eerbetoon te brengen aan een instituut, zijnde een open zwembad van meer dan 130 jaar oud, dat dreigt te verdwijnen.’ Het actiecomit é meent dat den dok behoort tot het DNA van de stad, net zoals de Processie zelf, de Dierkost, de Muur en tal van andere zaken. ‘De Processie draait rond de figuur van Bartholomeus, een martelaar, die bedreigd en gekweld werd omdat hij vasthield aan een hoger ideaal.   Een betere vergelijking is er niet. Het bestaan van den dok wordt bedreigd en de actievoerders sprongen in de bres om hem redden. Bartholomeus liet het leven maar den dok moet blijven.’

Deze processie is een uniek evenement. Heel veel Geraardsbergse verenigingen zetten hun vereniging in de kijker door mee te lopen, al dan niet in het uniform of de kledij van de vereniging. Meestal worden ze voorgegaan door hun eigen ‘Manneken-Pis’ in het pakje van de desbetreffende groep. Ook de drie reuzen lopen mee. De stoet vertrekt om 10 uur stipt.

Julien Borremans

 

X