Gerestaureerde Korootkapel in Everbeek – Beneden

Open Monumentendag 2019 in Brakel

 

Op zondag 8 september 2019 van 10 tot 18 uur zet de Korootkapel in de Kloosterstraat in Everbeek de deuren open. De kapel met kapelaanwoning uit 1632 werd in de Franse Tijd aangeslagen en verkocht. Het werd eerst een kostschool en nadien een boerderij. Op het einde van de 20ste eeuw stond het gebouw al jarenlang leeg en was het totaal vervallen. De bescherming van het verwaarloosde gebouw als monument in december 2000 betekende de redding van dit merkwaardig gebouw uit de feodale tijd.
Voor het eerst sinds de afronding van de restauratie wordt het gebouw opengesteld tijdens de Open Monumentendag. Er zijn doorlopend gidsbeurten die vertrekken aan het onthaal in de tuin van het gebouw in de Kloosterstraat nr. 4 te Brakel-Everbeek. In het gebouw zijn er tentoonstellingen van foto’s in verband met de restauratie, tekeningen van Lotte van Uytvanck en van heiligenbeelden.
In de voormalige kapelruimte zijn er van 14 tot 17 uur drie opeenvolgende concerten met:
– “The Oakfield Brass Kwintet” om 14 uur met een gevarieerd programma.
– Cellist Benjamin Glorieux met ‘Suites voor cello-solo van J.S. Bach om 15 uur.
– Ingrid Vanhee (piano) en Kris Mertens (bastuba) met werk van Bach, Chopin, Haydn, … om 16 uur.
Aan het onthaal musiceren Nele Vernaillen en Marieke D’Hose van 14 tot 17 uur.
Het bijwonen van de concerten is gratis.

Om het uur, vanaf 10 uur, behalve om 12 uur, vertrekken twee wandelingen (deels met busvervoer):
– Een Taalgrenswandeling met bezoek aan de het Hof te Koroot en het Hof ten Hazoten. De twee hoeven, geworteld in de late middeleeuwen, vertellen elk een apart verhaal als speelbal tussen Henegouwen en Vlaanderen. Het oude Hof ten Hazoten was zelfs het toneel van een gruwelijke moord.
– De Paul Adamwandeling brengt het verhaal van de onfortuinlijke Franse ruiter Paul Adam die op een boogscheut van de Korootkapel in een Duitse hinderlaag liep en op 11 november 1918 om 10.45 uur werd neergeschoten.

Er is parkeergelegenheid op een nabijgelegen weide en de deelname aan alle wandelingen en activiteiten is gratis.