Dag van de Landbouw – zondag 15 september

Boerenbond en Landelijke Gilden vieren op zondag 15 september de 37ste editie van de Dag van de Landbouw. Met veel #Boerentrots zetten 42 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen hun bedrijf open voor het publiek. Voor de eerste keer doen dit jaar ook voedingsverwerkende bedrijven mee en kan je het traject van voedsel letterlijk volgen.

Boerenbond en Landelijke Gilden, land- en tuinbouwbedrijven en vrijwilligers samen, organiseren de Dag van de Landbouw opdat iedereen kan kennismaken met de kleurrijke diversiteit van onze lokale voedselproductie. Dit jaar staat het programma bol van interessante en verrassende opties: dansende kuikens, statige vierkanthoeves, een hoevefrituur, wijnbouw en nog veel meer. In een aantal provincies liggen de deelnemende bedrijven bovendien dicht bij elkaar en zijn ze verbonden door een fiets- of wandellus. Op die manier kan je meerdere bedrijven bezoeken op een sportieve, ontspannende manier met het hele gezin.

De Dag van de Landbouw staat dit jaar in het teken van #Boerentrots, een beweging waar verschillende bekende Vlamingen, topchefs en ook particulieren zich reeds bij aansloten. Lees meer op www.boerentrots.be en teken het manifest. De Vlaamse land- en tuinbouwsector, dat zijn 24.000 familiale ondernemingen (goed voor zo’n 48.500 personen) die gepassioneerd met hun vak bezig zijn en topproducten produceren. Landbouw is en blijft een belangrijke basis en hefboom van en voor de Vlaamse agrovoedingsketen.

tuinbouwschool Melle

Land- en tuinbouw als hefboom voor tewerkstelling

Voor de eerste keer doen dit jaar ook voedingsverwerkende bedrijven mee, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. Met name Inex en Milcobel, twee zuivelverwerkende bedrijven, nemen deel aan de Dag van de Landbouw en laten het publiek het traject van melk tot kaas en boter volgen. De agro-gerelateerde voedingsindustrie stelt 64.300 personen te werk en behoren hiermee tot de grootste werkgevers in ons land. Rekening houdend met de onrechtstreekse jobs aan land- en tuinbouwgerelateerde jobs, zoals bijvoorbeeld in handel en diensten, zijn er in totaal meer dan 150.000 jobs aan het Vlaamse agrobusinesscomplex (i.e. de agrarische toelevering, de agrarische tussenhandel, de land- en tuinbouwsector, de verzamelde handel en de voedingsindustrie)   gelinkt.

Praktisch

Op zondag 15 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven vind je op http://www.dagvandelandbouw.be/. Op deze website kan je de bedrijven zoeken per gemeente, provincie of sector.