Jan De Lichte is te duur

In 2016 kroop Matteo Simoni in de huid van onze streekgenoot en legendarische schurk Jan De Lichte. Samen met een indrukwekkende cast van onder andere Tom Van Dyck, Charlotte Timmers, Bruno Vanden Broecke, Stef Aerts, Rik Verheye en Ruth Beeckmans werden ze door enkel topregisseurs op beeld vastgelegd voor de verfilming van Louis-Paul Boon’s boek ‘De Bende van Jan De Lichte’.

Drie jaar na datum hebben slechts enkelingen al mogen genieten van deze beloofde topserie, vorig jaar tijdens het filmfestival van Gent. Iedereen in de acteer- en tv-wereld vraagt zich af waarom. Schort er iets aan de kwaliteit van de reeks? Het is hoe dan ook frustrerend voor de acteurs. Tom Van Dyck verstopte zijn teleurstelling niet toen hij te gast was in ‘Vive le v élo’. Toen hij vertelde waarin hij dit najaar zoal op tv te zien zou zijn, klonk het vrij cynisch: “Hopelijk misschien eens ooit in ‘De   Bende van Jan de Lichte’…”.  “Je moet weten: we hebben met z’n allen keihard gewerkt aan die VTM-reeks”, zegt de acteur in kwestie. “Het waren heel lange, intensieve draaidagen. Vaak ’s nachts ook, en soms in barre omstandigheden. Maar voor iedereen was ’t het allemaal waard. Want we wisten dat we iets geweldigs aan het maken waren. En nu… Tja, we zijn allemaal enorm benieuwd, h é. En we vragen ons af: wann éér krijgen we het resultaat van ons werk eindelijk te zien?

VTM maakt geen aanstalten om deze serie uit te zenden en daar is volgens hen een specifieke reden voor. De Bende van Jan De Lichte is een peperdure productie. Dus het moment van uitzending dient zeer goed gekozen te worden om genoeg kijkcijfers te genereren. Ondertussen werd beslist om de serie eerst aan te bieden via Proximus, uiteraard tegen betaling. Wanneer precies is nog steeds niet duidelijk. Callboys 2.0 met ‘Jan De Lichte’-acteurs Matteo Simoni, Rik Verheye en Stef Aerts dat later ingeblikt werd is nu reeds te zien op VIER.  Maar op badboy Jan De Lichte zullen we nog even moeten wachten. Wie had ooit gedacht dat de marginale schurk uit Velzeke ooit te duur zou zijn voor TV?

(Bron HLN, TV Familie, Showbizzsite)