Markt Zottegem volledig overdekt tijdens kerstmarkt

 

Komende maandag buigt de Zottegemse gemeenteraad zich over het vernieuwde kerstmarktreglement.

“De succesvolle permanente kerstmarkt blijft, maar krijgt drie weken lang het gezelschap van Zottegemse verenigingen, die beurtelings een weekendje uitbating voor hun rekening zullen nemen,” blikt schepen van feestelijkheden Evelien De Both (N-VA) vooruit. “We nemen dan ook afscheid van de traditionele kerstmarktzondagen, en bieden iedereen een gezellige houten chalet aan onder een volledig overdekt marktplein,” aldus schepen van citymarketing Brecht Cassiman (N-VA). Ook op oudejaarsnacht moet de kerstmarkt voor extra feestgedruis in het centrum zorgen, en afsluiten doet het stadsbestuur met een stedelijke nieuwjaarsdrink voor alle Zottegemnaren.

Vernieuwd concept

De voorbije jaren bouwde de stad samen met een groep ge ëngageerde standhouders een gezellige overdekte kerstmarkt uit op het Zottegemse marktplein. “De groep permanente standhouders hebben de kerstmarkt naar een hoger niveau getild,” vindt schepen Evelien De Both. “Het overdekte marktplein werd vorig jaar the place to be, dankzij de thema-avonden, tal van optredens en de sfeervolle inrichting. Het contrast met de pop-up tentjes op de Heldenlaan en de Zavel, werd er daardoor echter niet kleiner op, en het aantal inschrijvingen voor de twee traditionele kerstmarktzondagen ging de voorbije jaren in dalende lijn. Samen met de stormschade in 2017 waren dit voldoende argumenten om na te denken over een nieuw concept.”

Na een reeks constructieve overlegmomenten met de lokale middenstand, horeca en buurtbewoners, legt het stadsbestuur het nieuwe kerstmarktconcept komende maandag voor aan de gemeenteraad. Schepen van toerisme en citymarketing Brecht Cassiman is enthousiast: “De hemeltent op de markt wordt dubbel zo groot. De permanente standhouders beginnen eraan op vrijdag 6 december, en worden vanaf het tweede weekend vergezeld door ge ëngageerde standhouders die een lang weekend een houten kerstchalet willen uitbaten.”

Van donderdag tot zondag

De vaste kerstmarkt was de voorbije jaren nog 7 dagen op 7 geopend, maar daar komt nu verandering in: “In overleg met de bewoners en de groep permanente uitbaters, zal de kerstmarkt elke week open zijn van donderdag tot en met zondag. Inschrijvers voor één weekend worden verwacht minimaal de deuren te openen van vrijdag tot zondag, en mogen ook vrijblijvend op donderdag hun chalet uitbaten,” verduidelijkt schepen Evelien De Both. “We laten de ruimte voor sfeervolle optredens en animatie voor jong en oud, maar waken over de nachtrust van de bewoners in het centrum: de kerstmarkt sluit op donderdag om 23 uur, op vrijdag en zaterdag om 1.30 uur, en op zondag om middernacht.”

Oudejaarsnacht en nieuwjaarsdrink

De kerstmarktweekends krijgen nog een feestelijk staartje: de permanente standhouders, die vier weken lang op de kerstmarkt te vinden zijn, mogen nog twee maal extra hun chalet openen. “Tijdens de oudejaarsnacht kunnen de eerste nieuwjaarskussen uitgewisseld worden in het decor van de kerstmarkt, die tot 4 uur open zal zijn,” zegt schepen Brecht Cassiman. “En als uitsmijter trakteert het stadsbestuur alle Zottegemnaren op bubbels op zondag 4 januari tijdens de allereerste stedelijke nieuwjaarsdrink. Die dag blijven de kerstchalets nog open tot 14 uur, waarna het doek valt over de eerste vernieuwde kerstmarkteditie.

Inschrijven vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober kunnen geïnteresseerde verenigingen en ondernemers inschrijven voor een weekenduitbating of voor deelname aan de permanente kerstmarkt (vier weken, oudejaarsnacht en de nieuwjaarsdrink). Voor de weekenduitbatingen mag een voorkeur opgegeven worden, het stadsbestuur zal hier zo veel als mogelijk rekening mee houden. Inschrijven kan enkel per e-mail, via een gestandaardiseerd invulformulier dat binnenkort op de website van de stad te downloaden zal zijn. Ook het volledige kerstmarktreglement zal op de stedelijke website gepubliceerd worden.