Op zondag 22 september zijn voetgangers en fietsers baas in Zottegem

Op zondag 22 september worden de auto’s voor even uit het centrum van Zottegem geweerd. De stad Zottegem organiseert dan een groot evenement in het kader van de Autovrije Zondag, met onder andere een rainbow run.

Het centrum wordt volledig autovrij gemaakt van 12 tot 18 uur. Er is een parkeerverbod vanaf 10 uur. “De autovrije zondag is d é activiteit bij uitstek om even stil te staan bij ons verplaatsingsgedrag”,  zegt schepen van Mobiliteit Matthias Diependaele (VA).  “We nemen vaak te snel de auto voor korte afstanden en om ons te verplaatsen in het centrum. Op autovrije zondag laten we de mensen ontdekken hoe fijn het is om vrij door de straten te stappen en te trappen.”

Autovrije zone

De autovrije zone bevindt zich tussen de spoorweg en de Meerlaan. Voor de veiligheid mag je tussen 10 en 18 uur niet parkeren in de straten en op de parkings in deze zone. Gebruik de parkings net buiten het centrum.   De bussen verhuizen naar de achterkant van het station. Het ziekenhuis is bereikbaar via de Broeder Mareslaan en de Godveerdegemstraat. Meer praktische info en een plan van de autovrije zone vind je op zottegem.be/nieuws.

Reuzegrote Egmont in vingerverf

Vanaf 13 uur mag je een gezellige bedrijvigheid verwachten op de Markt, Zottegem een gooi doen naar het wereldrecord ‘grootste vingerverfschilderij ter wereld’. De leerkrachten van de stedelijke academie voor beeldende kunst tekenden een reuzegrote Egmont die de kinderen mogen vingerverven. (Groot)ouders en andere enthousiastelingen mogen uiteraard ook een vinger toesteken … Welke school wint de grote scholenwedstrijd? Elk kind dat meehelpt om het wereldrecord te verbreken, registreert zich voor zijn school. De school met de meeste deelnemers krijgt een waardebon van € 250 om
schoolmateriaal te kopen bij Dreamland Zottegem.

Een kleurrijke loop voor het goede doel

Het wordt nog kleurrijker wanneer de deelnemers van de Rainbow Run het centrum bereiken. Zij starten hun tocht van 5 km om 13.30 uur op de festivalweide van de Bevegemse Vijvers en lopen via de spoorwegtunnel het centrum in. In het autovrije centrum maken ze een volledige lus met het Egmontpark als eindpunt. Onderweg krijgen de deelnemers op zes hotspots wolken kleurenpoeder over zich heen. Met dank aan de Zottegemse brandweer en de verschillende jeugdverenigingen die de hotspots bemannen. Zelf deelnemen aan de Rainbow Run? Koop je ticket via webshop.zottegem.be of schrijf je ter plaatse in vanaf 12.30 uur. Een ticket kost € 5. Je kunt ook vrijblijvend € 2 doneren aan Think Pink om borstkankerpati ënten te steunen.

En nog veel meer te beleven

Om 13 uur start ‘Pimp je Parking’ in de Stationsstraat. Elk parkeervak heeft er iets bijzonders voor je in petto: poppen- en straattheater, muziek, grime … Kom langs en laat je verrassen! Bezoek zeker ook de Zavel. Naast een springkasteel vind je er een duurzame beurs van Fluvius met gameconsoles. De Funfare en de Suzukiklas van SAMWD Zottegem laten je er ook genieten van een streepje muziek. En wie het graag groots ziet, kan op de Markt meedansen met een echte reus tijdens de bijzondere theatervoorstelling van Ultima Thule …

Schepen van leefmilieu Leen Goossens: “Deze tweede editie van onze autovrije zondag wordt ongetwijfeld een knaller. Met tal van leuke activiteiten over het hele centrum maken we er een waar volksfeest van voor jong en oud!”Voor meer info kun je terecht bij de milieudienst (09 364 65 13 — milieudienst@zottegem.be) of bij de dienst mobiliteit (09 364 64 96 — mobiliteit@zottegem.be)