Scholen investeren in zonne-energie.


Geraardsbergen. Het lokaal bestuur heeft in het kader van Overal Stroomversnellers ruim 33.000 euro subsidies van het Vlaams Energieagentschap binnengehaald. Op basis van een selectiereglement zijn drie lagere scholen geselecteerd: het Sint-Catharinacollege Moerbeke, De Springplank en ‘t Zarlarhartje.
Deze scholen hebben deze zomer zonnepanelen laten installeren door energiecoöperatie Denderstroom, die de investering op zich neemt en de kans biedt aan ouders en inwoners om te participeren. De scholen ontvangen elk een derde van het subsidiebedrag en engageren zich om met de subsidie en de winst van de zonnepanelen energiebesparende maatregelen te financieren.

Denderstroom is een burgercooperatie die investeert in hernieuwbare energie met een focus op middelgrote installaties maar ook meer sociaal gerichte projecten graag bestudeert en ter harte neemt. “Deze Geraardsbergse lagere scholen zijn een opportuniteit om collectief met de stad en de scholengemeenschap onze activiteiten verder uit te bouwen.”

Het Sint Catharinacollege dankt het lokaal bestuur Geraardsbergen en Denderstroom voor de aangename samenwerking en de kans om in te stappen in hernieuwbare energiebronnen. “In onze scholen te Zarlardinge en Onkerzele opteren we voor nieuwe, isolerende ramen en in onze vestiging te Moerbeke durven we de verwarmingssystemen volledig te herdenken om ten volle in te zetten op energiebesparing en -effici ëntie.”

Alle lagere én secundaire scholen in Geraardsbergen hadden vorig jaar het klimaatcharter ‘De bende van Geraardsbergen’ ondertekend. De scholen van Geraardsbergen zijn het er over eens: ze willen van hun leerlingen klimaatbewuste burgers maken en zelf bijdragen aan een Klimaatgezond Geraardsbergen. Het lokaal bestuur neemt met deze ondersteuning een trekkersrol op binnen de uitvoering van het regionaal klimaatplan.

X