Foto’s met schepen Benjamin Rogiers, mobiliteitsambtenaar Sofie De Vuyst, jeugdconsulent Ben Ghyselinck, Inge De Laet en Lena Quintijn (Sint-Paulusinstituut Herzele), Heidi Knop (Go! Atheneum Herzele en schepen), Hans Verstuyft (KAZ-klas) en leerlingen van de drie scholen ( © lokaal bestuur Herzele).

Gemeente Herzele beloont leerlingen die met de fiets naar school komen

In het kader van de Week van de Mobiliteit (16-22 september) pakt het lokaal bestuur van Herzele niet enkel uit met een autovrije zondag op 22 september, maar lanceert het ook haar  fietstelsysteem in de middelbare scholen  van Herzele.

Fietstelmeters: het concept

“In samenwerking met het Sint-Paulusinstituut Herzele, Go! Atheneum Herzele en de KAZ-klas wil het lokaal bestuur Herzele de schoolgaande jeugd motiveren meer de fiets te nemen”, zegt  schepen van Jeugd en Onderwijs Benjamin Rogiers. “De Provincie Oost-Vlaanderen lanceerde een subsidieoproep om in te tekenen op projecten rond duurzame mobiliteit. Wij sprongen met ons fietstelsysteem op de figuurlijke bagagedrager en zagen ons project goedgekeurd en gesubsidieerd. Het concept van de fietstelmeters is simpel: de fietstelmeters registreren het aantal ritten dat de leerlingen afleggen van thuis naar school en omgekeerd. Dat gebeurt aan de hand van een chip die de leerlingen op hun voorwiel kunnen laten plaatsen. Hoe vaker ze met de fiets komen, hoe groter de beloning! De drie scholen en het lokaal bestuur belonen immers de meest actieve leerlingen. Binnenkort krijgen de leerlingen van de drie scholen meer informatie aan de hand van een flyer. Op deze manier willen we, samen met de Herzeelse middelbare scholen, onze leerlingen aanmoedigen tot een actieve en gezonde levensstijl. Meteen reduceren ze ook hun ecologische voetafdruk waarmee ze niet enkel zichzelf, maar eigenlijk alle Herzelenaren een plezier doen.”

X