Atheneum Zottegem wil leerlingen doen ‘uitblinken’ in het verkeer

De winter komt er aan en de dagen worden korter. Elk jaar opnieuw worden er in deze periode beduidend meer schoolgaande kinderen aangereden. De redenen hiervoor zijn velerlei, maar heel vaak geeft de vaak verbouwereerde chauffeur aan dat hij of zij de fietser niet had gezien. Om dit aspect van de verkeersveiligheid aan te pakken organiseert het oudercomit é van het atheneum Zottegem in samenwerking met de leerkrachten van het KAZ de wedstrijd: “Ik blink uit”

Veel van de beschikbare middelen voor meer zichtbaarheid in het verkeer worden door de schoolgaande jeugd “niet cool” bevonden, bijgevolg dragen ze die dan ook niet. Vandaar het idee om de kinderen zelf het draagvlak te laten cre ëren door hen te laten beslissen hoe ze willen opvallen in het verkeer. Zo groeide het idee een wedstrijd te organiseren waarin de deelnemers gevraagd worden creatief “uit te blinken”.

Vandaag vrijdag 27 september ging de campagne “Ik blink uit” om 7.45 uur ludiek van start aan de ingangen van het KAZ met fietsen die opvallend werden geschilderd en aangekleed door de leerlingen van het tweede jaar Cultuur. Deze fietsen zijn tevens voorzien van een QR code die linkt naar een filmpje dat de campagne inluidt.

De wedstrijd houdt in dat de leerlingen van het atheneum hun idee ën kunnen aanbrengen om als voetganger en als fietser zo goed mogelijk op te vallen in het verkeer. Ze sturen hiertoe hun ontwerpen in, tekeningen, een presentatie, een filmpje van enkele minuten,…

Het oudercomit é en het KAZ voorzien tal van mooie prijzen voor de beste idee ën. De ontwerpen van de deelnemende leerlingen zullen in verscheidene criteria kunnen uitblinken: in de eerste plaats uiteraard de zichtbaarheid van hun ontwerp, maar ook de creativiteit, produceerbaarheid, of de presentatie.

De deadline voor het inzenden van hun ontwerp is 11 november 2019, de laureaten worden bekend gemaakt in april tijdens de actie “Slimme Mobiele School”. Tevens zullen twee van de winnende projecten, na een haalbaarheidsstudie in het FabLab van het atheneum, worden geselecteerd om in productie te gaan. De mini-ondernemingen van het KAZ zullen deze projecten op hun beurt dan ook commercialiseren. Op deze manier wil het atheneum op een multidisciplinaire en vakoverschrijdende manier meewerken aan meer verkeersveiligheid.

X