Wijngoed Rhode laat Markant proeven van veelbelovende wijnen

Elk jaar opnieuw zet Markant Oosterzele het nieuwe werkjaar in met de voorstelling van het programma én een drink. Dit keer trok men naar het Wijngoed Rhode in de Watermolenstraat in Gontrode. Na het bezoek aan de wijngaard, info over het logo konden de Markantdames proeven van veelbelovende, kansrijke witte wijnen. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Drie jaar nadat Jürgen Van de Walle op Wijngoed Rhode in de Watermolenstraat in Gontrode zijn wijnranken plantte, zijn drie soorten witte wijn klaar. Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de wijn. Wijnkenner Bloeykens: “Natuurlijk begint alles met de druif. Van rotte tomaten kun je geen lekkere tomatensoep maken. De stokken hier in Gontrode zijn nog heel jong en kunnen dus nog niet hun volle kracht hebben. Ik ben benieuwd of de aroma’s al goed staan.” De Johanniter’ wordt eerst geproefd. “Een verrassend aromatische neus van groen naar wit fruit. Heel strak en pittig. Het zuur domineert zonder te storen. Maar naar het einde toe zwakt het wat af. Over een paar jaar komt die volheid zeker nog”, zegt Bloeykens terwijl Jürgen Van de Walle notities neemt. De Belgische ‘wijnpaus’ komt niet elke dag langs. De tweede wijn, Solaris, noemt Bloeykens “heel zuiver en fris”. “Hij zet goed aan, maar valt dan wat terug. Maar voor een eerste oogst is dit veelbelovend. De derde wijn, de fameuze ‘Souvignier Gris’, bevalt hem het meest. “Het verrast me dat deze wijn al zo veel volheid en rijpheid heeft. Mocht ik deze blind proeven, ik zou zweren dat hij ouder is’, evalueert wijnkenner Alain Bloeykens. Conclusie: “Deze wijnen hebben potentieel. We zijn hier nog niet op Château ­P étrus, maar Jurgen en Nadja moeten vooral voortdoen zoals ze bezig zijn. Zulke mensen kun je alleen maar aanmoedigen. Jürgen kan wijn maken, voilà’. Jürgen en Nadja van Wijngoed Rhode zijn blij met het bezoek van de alom geprezen wijnkenner Bloeykens. “Hij was objectief en positief”, zegt Jürgen. “Dat stimuleert ons om onze wijn nog beter te maken. Zijn bezoek geeft ons vooral het gevoel dat we op de goeie weg zijn’, besluit een zielsgelukkige Jürgen Van de Walle. Bij de Markant dames vielen de wijnen fel in de smaak.   De ‘wijnwereld’ behoort aan de durvers, Jürgen en Nadja.           Reporter 17

X