Schepen van Jumelage Orville Cottenie: ‘Ik wil een nieuwe dynamiek starten in verbroedering met Oberkirch’

Orville Cottenie (N-VA) is de nieuwe schepen van Jumelage in Oosterzele en dus de Belgische vertegenwoordiger van de verbroedering met het Duitse Oberkirch. Hij is er geen onbekende en zoals zijn vader Paul (ere —schepen van Oosterzele) een bekend en graag gezien figuur in Oberkirch. Paul Cottenie was de stichter en jarenlang de drijvende kracht achter de verbroedering tussen Oosterzele en Oberkirch. Orville heeft een tijdje in Oberkirch gewerkt en gewoond. In de Duitse pers (Mittelbadische presse) verscheen een interview met Orville Cottenie, die in deze nieuwe legislatuur de verbroedering en uitwisseling van contacten met Oberkich een nieuwe dynamiek wil geven. De nieuwe Oosterzeelse schepen van Jumelage zit boordevol plannen en idee ën. Intussen zijn de eerste plannen gesmeed. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

-Jij bent de nieuwe schepen van Jumelage van Oosterzele. Is dat toeval of heb je deze bevoegdheid gewild?
Orville Cottenie: ‘Die bevoegdheid wou ik heel graag. De verbroedering tussen onze beide gemeenten interesseert mij al van bij de start. Bij de offici ële plechtigheden rond de verbroedering was ik er telkens bij: in 1991 in Oosterzele en in 1992 in Oberkirch. In het stadhuis van Oberkirch was het burgemeester Willi Stächele (intussen minister) die de oorkonde ondertekende. Voor Oosterzele was burgemeester Johan Van Hecke erbij. Ik woonde in die periode ook in Oberkirch, en sindsdien heb ik deze stad in mijn hart gesloten’.
-Klopt het dat je als jongeman in 1992 in Oberkirch woonde?
‘Ja dat klopt. Na mijn studies als Expediteur wou ik absoluut naar Duitsland verhuizen. Er waren toen nog echte landsgrenzen in Europa. Als expediteur was er heel wat werk. Bovendien wou ik naast Engels en Frans, het Duits goed onder de knie krijgen. Duitsland was en is steeds een heel belangrijke speler geweest in de economie in Europa. Ik woonde in een appartement in de Gaisbacherstrasse bij de familie Schappacher. Ik werkte eerst bij Spedition Transitas in Kehl en nadien bij Spedition Benz in Offenburg.
-Hebt u al na 1992 contact blijven houden met Oberkirch?
‘Met een aantal vrienden die ik destijds leerde kennen heb ik altijd contact blijven hebben. Ook vandaag nog. Met anderen is het contact in de loop der jaren wat verminderd. Met de komst van de sociale media kon ik een aantal oude contacten nieuw leven in blazen’.
-Welke plannen hebt u als nieuwe schepen van jumelage? Zijn er projecten waarover je iets kan vertellen?
‘Ik wil de komende zes jaar de verbroedering en uitwisseling van contacten een nieuwe dynamiek geven. Bij de start van de verbroedering, begin jaren ‘90, waren er ontzettend veel contacten tussen Oberkirch en Oosterzele. Bezoeken bij elkaar, ontmoetingen, mooie projecten, en zo meer. De laatste jaren is de dynamiek een beetje weggevallen. Er staat intussen ook een nieuwe generatie voor de deur. Ik wil nieuwe idee ën lanceren en een nieuwe dynamiek in de verbroedering brengen. Begin mei 2019 was ik in Oberkirch en had heel goeie gesprekken met Oberbürgermeister Matthias Braun, en met Franz Müller en Hermann Brüstle. De eerste plannen zijn gesmeed. We organiseren een uitwisseling van ondernemers uit beide gemeenten, de politie en de jeugd’.
-Uw vader Paul Cottenie was één van de stichters van de verbroedering en is als schepen van Jumelage tot 2012 actief geweest. Praten jullie hier onderling over? Hoe gaat het met uw vader?
‘Met mijn vader en moeder gaat het prima. Zij gaan nog jaarlijks naar Oberkirch. Zij hebben er in al die jaren echte grote vriendschappen opgebouwd. Als je met hen door de straten van Oberkirch wandelt worden ze steevast door iemand herkend en aangesproken. En, ja het klopt, mijn vader was één van de stichters van de verbroedering. Uiteraard praten we hier vaak over. Mijn ouders en ikzelf houden van Oberkirch. Nu ik schepen van Jumelage ben is er een gemeenschappelijk element in zijn en mijn politieke carrière. De fakkel is doorgegeven.
ORVILLE COTTENIE
Orville Cottenie is 51 jaar, zoon van Paul, één van de stichters van de verbroedering tussen Oosterzele en Oberkirch (D). Hij woont met zijn gezin in Scheldewindeke. Hij is sinds 2017 actief in de politiek en werd bij de recentste gemeenteraadsverkiezingen als top kandidaat van zijn partij N-VA (Vlaamse nationalisten, centrum — rechts) rechtstreeks verkozen tot gemeenteraadslid en schepen. Als eerste schepen heeft hij als bevoegdheden: burgerzaken, lokale economie, toerisme, jumelage, ontwikkelingssamenwerking, dierenwelzijn en erfgoed. Orville Cottenie is kantoorhouder van twee Argenta kantoren. In zijn vrije tijd loopt hij marathons en speelt hij basgitaar bij Das Rock.       Reporter 17