Stop de weggooidrift en verminder de gigantische afvalberg

‘Repair Caf é’ Oosterzele

Op zaterdag 5 oktober werd in het GILO, Geraardsbergsesteenweg 69, in Oosterzele opnieuw een ‘Repair Caf é’ georganiseerd. Tientallen Oosterzelenaars grepen de kans om hun defecte toestellen te laten repareren. Veel waardering voor de inspanningen van de FV Repair Caf é. Bedankt, fiksers!     (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Het bleek nog maar eens. Allerlei spullen waar eigenlijk niet veel mis mee is werden door de fiksers hersteld. De reparateurs gingen nog maar eens gedreven aan het werk. Met het Repair Caf é wil men de weggooidrift stoppen en de gigantische afvalberg verminderen. Zonde eigenlijk, spullen die nog gerepareerd kunnen worden, worden nog al te vaak zomaar afgedankt. Repareren is een goede manier om daar iets aan te doen. Al snel sijpelden de eerste bezoekers binnen. Er werd nogal gereedschap aangeboden dat dringend moest hersteld worden. En zie, dankzij de ‘fiksers’ kregen veel stukken een nieuw leven. Doel is een milieu- en maatschappijvriendelijk project op de sporen te zetten. Het zorgt niet alleen voor minder afval, ze veranderen ook het bewustzijn.   Maar wie geen spullen had om te laten herstellen kon ook naar het caf é komen voor een kopje koffie, biertje, frisdrank, iets hartigs,… én heel belangrijk voor een praatje. Het ‘Repair Caf é’ is inderdaad ook uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats. Er worden dranken geserveerd tegen wel erg democratische prijzen.
Het eerste Repair Caf é vond plaats op 7 maart 2015. Het idee ontstond binnen het bestuur van KWB Oosterzele. Een lovenswaardig initiatief.   We vergeten dat we geen onuitputtelijke bron hebben aan grondstoffen. Het FV Repair Caf é Oosterzele blijft gelukkig repareren promoten als alternatief voor klakkeloos weggooien. Het wil ook d é reparatiekennis behouden. De waardering sprak boekdelen en wordt beschouwd als een steun in de rug om het Repair Caf é onverdroten voort te zetten.     Reporter 17