College der Paters Jozefieten in Melle zwaaien hun Chinese vrienden graag in stijl uit.

Twintig 17-jarige studenten en een zes begeleiders van de Chinese school Henansheng Xiuwuxian Di Yi Zhongxue waren een week te gast op het College Paters Jozefieten in Melle. Ze werden maandagavond uitgewuifd en reizen dinsdag terug naar China

Sinds 2013 vormen het College der Paters Jozefieten in Melle en de Henansheng Xiuwuxian Di Yi Zhongxue   河南省修武县第一中学 zusterscholen. In de eerste editie van het uitwisselingsproject reisden telkens tien leerlingen heen en weer. Drie jaar geleden besloten we het aantal leerlingen te verdubbelen en genoten twintig van onze leerlingen van een onvergetelijke ervaring diep in het binnenland van China, in de provincie Henan.

De Chinese pengyou, onze “vrienden”, op dit moment voor de vierde maal in Melle te gast zijn. Sinds maandag 7 oktober verblijven twintig leerlingen en hun zes begeleiders bij gastgezinnen. Het is voor quasi allen onder hen de eerste maal dat ze buiten China reizen. Zondag stond er voor hen en hun respectievelijke gastgezinnen een uitstap naar de Belgische kust geprogrammeerd. Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze de zee echt te zien krijgen, zegt leerkracht Johan Van Cauwenberghe. Ongetwijfeld hebben de immersie in het schoolleven hier te velde, de vele uitstappen naar en bezoeken aan onder meer Gent, Brussel en Brugge, kortom de kennismaking met “Belgi ë” in zo niet alle dan toch in vele facetten een onuitwisbaar spoor getrokken in het prille geheugen van deze Chinese 17-jarigen. Er weden vele grifst uitgedeeld en toespraken gehouden van leerlingen en hun begeleiders. Er werd ook traditioneel gedanst in hun typische klederdracht, gerapt in het Chinese en gezongen.

In april 2021 trekt een Melse, Belgische delegatie naar Xiuwu. Ongeveer 20 leerlingen zullen zich tegen die tijd een ticket richting China verdiend hebben door hun langjarige engagement, para- en extrascolair, in de wekelijkse lessen Chinese taal en cultuur, en in de diverse ondersteunende acties.