Filmbespreking : Torpedo (avant-première)

Belgische film breekt potten,... en nog veel meer

Een film van Sven Huybrechts en de producers van Patser. Torpedo probeert op geen enkel moment de indruk te geven dat het een Amerikaanse super-productie is. Het verhaal is nochtans sterk genoeg om overeind te blijven, de karakters zijn zonder veel moeite beter uitgetekend dan in een Schwarzenegger flick en de gebeurtenissen zijn on-Vlaams brutaal in-your-face. In Hollywood zou deze prent ook om redenen van taalgebruik niet eens overwogen worden.

In een eerste deel leert u een ‘smerig dozijn‘ weerstanders kennen.

Hun manier van werken is redelijk van de pot gerukt maar ze behalen resultaten. Ze hebben maar één missie : Duitsers ombrengen. Doorheen de film wordt duidelijk wat voor wreedheden ze zelf al hebben meegemaakt. De beelden zijn Tarantino-expliciet wanneer het budget het toelaat, Hitchcock-isch wanneer het zelfs voor Europese magen nèt iets te gortig zou worden. Maar wanneer het even kan zijn er scènes dermate ver over de top getild dat de meest wrede gebeurtenissen nog nèt verteerbaar blijven. Doe daar nog een goeie dosis Vlaamse zelfrelativering bij en je hebt een onderhoudend Vlaams boerenepos in een ijzeren schelvis,… ik bedoel een onderhoudende Europese actiefilm in een aftandse Duitse duikboot. Alleen de obligate sex is zelfs naar Amerikaanse normen behoorlijk preuts. Dan liever een film lang geheelonthouding. Al zorgde het voor een mooie woordspeling.

Een keldertje-duik verhaal kan je natuurlijk geen 100 keer herschrijven zonder in herhaling te vallen.

Het is dus m éér geworden. De klassieke scènes zitten er allemaal in en ze zijn mooi verfilmd: een torpedo aanval overleven, een tegenstander kelderen, duiken en weer boven water komen.   Die verplichte beelden worden kort gehouden. Verwacht ook geen eindeloos uitgesponnen spanningsopbouw want er was maar geld voor een uur en drie kwartier digitale pellicule. Dat geeft behoorlijk wat ritme aan de film.

Wanneer de boot zinkt (spoiler), en zinken zal hij,… dan gebeurt dat brutaal snel.

De naald van de dieptemeter knalt in het rood en je weet hoe laat het is. Tegelijk zijn er de bad-boys spitsvondigheden die je eerder in een verhaal van Alexandre Dumas zou verwachten. Dat scoort! Dit is nochtans een Vlaamse film,… ietsje goedkoper gemaakt dan de doorsnee Hollywood flick, maar dan besparen we toch   gewoon op de slotscène. Het verhaal is daartegen toch al verteld.

Duik je mee?

Vanaf 23 oktober is de film officieel in roulatie.

Sjarel Klak