‘Ik smeekte hem te stoppen, maar dat deed hij niet. Er was overal bloed.’

Het assisenproces over de brutale moord te Onkerzele.


Geraardsbergen. De 42-jarige Nederlander Thomas C. doodde in 2015 te Onkerzele zijn 38-jarige vriendin met een mes en ging daarna zijn buurvrouw met een vleesbijl te lijf. Hij wordt van doodslag beschuldigd. Op het assisenproces — dat momenteel in Gent doorgaat — bleek dat hij zijn vriendin maar bleef steken, zelf nadat zijn dochter smeekte om ermee te stoppen. De vierjarige dochter: ‘Ik smeekte hem te stoppen, maar dat deed hij niet.’

Naar eigen zeggen sloegen de stoppen van de man door nadat zijn vriendin hem vertelde dat ze al een tijdje een andere man had. De vrouw liep tientallen snij- en steekwonden op door een mes en een hakmes en overleed later aan haar verwondingen.

De buurvrouw werd zwaar aangepakt.
De buurvrouw trachtte de kinderen te redden, maar werd door de beschuldigde zwaar aangepakt. Ze werd levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. De Nederlander wordt ook beschuldigd van doodslag op de buurvrouw.

De vierjarige dochter bracht een audiovisueel verhoor waarin ze getuigde hoe haar vader tekeerging. ‘Ik heb alles gezien… Mijn vader is ziek geworden… Ik riep om te stoppen, maar dat deed hij niet. Er was overal bloed. Ook mijn moeder en mijn broer vroegen om te stoppen, maar dat wou hij niet.’

Tientallen verwondingen
Uit de getuigenis van de wetsdokter bleek dat de vrouw tientallen wonden had aan de schedel, de longen, de ribben, vele snij- en kapverwondingen en tientallen afweerletsels. Ook had ze steekwonden in het hart. Achteraan het hoofd had ze fracturen, wat er op wijst dat met haar rug naar de moordenaar lag.

De buurvrouw liep ook heel wat letsels op, verloor veel bloed, maar deze verwondingen waren niet dodelijk. De vrouw is deels arbeidsongeschikt en heeft het nog steeds bijzonder moeilijk met wat gebeurde.

Julien Borremans