SONY DSC

Audit Vlaanderen laat niet veel spaanders heel van het Horebeeks beleid van de afgelopen jaren

Er worden stappen ondernomen voor beterschap

 

Horebeke scoort slecht in een rapport van Audit Vlaanderen. Men heeft voor de zomer het gemeentebestuur doorgelicht en hierbij is gebleken dat heel veel zaken ondermaats scoren. We denken hierbij aan klachtenbehandeling en budgettering. Er is ook sprake van rechtsschending.

Er werden heel wat pijnpunten vastgesteld. Horebeke heeft geen kader waarbij het gemeentebestuur en OCMW gestructureerd aan hun organisatie kan werken.
De budgetopmaak is goed te noemen maar de gemeente is niet kritisch genoeg over de raming. Verschillende zaken worden verkeerd systematisch ingeschat. De auditmensen maken zich ook zorgen als het gaat over concrete afspraken rond subsidieaanvragen. Er zijn geen sluitende richtlijnen over prijsvergelijkingen en onvoldoende controle op betalingen die door het gemeentepersoneel worden uitgevoerd.
Het ICT beleid is niet al te best. Er is geen klachtenbehandeling. Men concludeert dat er dringend iets moet veranderen. Het rapport wordt dan ook doorgestuurd naar het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Reacties: Burgemeester Cynthia Browaeys ( Volksbelangen) laat verstaan dat er geen fouten zijn gemaakt in Horebeke. “We worden vergeleken met grotere entiteiten en daarom scoren we uiteraard slechter. We hebben heel wat minder personeel.   We hebben al gesprekken gehad met hogere bestuursniveau’s en daaruit blijkt dat we hard aan het werken zijn om zaken te veranderen.”
Dieter Verscheure( N-VA/ Cd&V): “ De inhoud is vernietigend waarop Horebeke wordt bestuurd. We blijven hopen dat het nieuwe gemeentebestuur garant staat voor een nieuwe politieke cultuur. De invoering van een deontologische code voor mandatarissen is een eerste stap.”
Filip Hebbrecht(Groen): “Dit is geen verrassing voor ons. Er werd hier decennialang persoonlijk gehandeld en procedures werden gewoon naast zich neergelegd. Er zijn een aantal verbeteringen zichtbaar. Transparantie is en blijft zeer belangrijk.”