Archieffoto

“Zottegem moet onroerende voorheffing in winkelkern verlagen”

SP.A-gemeenteraadslid Yana Giovanis roept het Zottegems stadsbestuur op om de onroerende voorheffing te verlagen om leegstand in het centrum tegen te gaan.

“De nieuwe Vlaamse regering bespaart op kap van de lokale ondernemers,” zegt Yana Giovanis. “De korting op onroerende voorheffing voor ondernemers in stadskernen wordt afgeschaft, dat konden we lezen in het Vlaams regeerakkoord. Dat maakt dat ondernemen in het Zottegemse centrum een pak duurder wordt en dat terwijl de leegstand nog hoog is. Ook Zelfstandigenorganisatie Unizo maakt zich zorgen. Wij stellen voor dat het gemeentebestuur de onroerende voorheffing in onze winkelkern zelf verlaagt om zo ondernemen in ons centrum te stimuleren. Anders dreigt een leegloop.”

“Vandaag staan in Zottegem vrij veel winkelpanden leeg. Recente cijfers tonen aan dat er een leegstand is van 7,70%, tien jaar geleden was dat niet eens de helft. Nu de Vlaamse regering beslist heeft om de korting op de onroerende voorheffing voor bedrijven in de winkelkernen af te schaffen, wordt het ook voor Zottegemse ondernemers in het winkelcentrum een pak duurder. Dat de Vlaamse regering bespaart op kap van de lokale handelaars kan voor sp.a absoluut niet. Ook Zelfstandigenorganisatie Unizo maakt zich terecht zorgen. Een Zottegemse ondernemer zal zo al snel enkele honderden euro’s extra belasting betalen per jaar.”

“Ondernemen in onze stad moet betaalbaar blijven en moet gestimuleerd worden. Om de lokale ondernemers in het centrum te ondersteunen en te stimuleren, vragen we aan het stadsbestuur om zelf actie te ondernemen en de onroerende voorheffing voor ondernemers te verlagen. Gemeenten kunnen dat immers zelf aanpassen. We moeten een leegloop van ons centrum absoluut vermijden. Lokale handelaars en ondernemers hebben het vandaag al niet gemakkelijk. Het is niet omdat de Vlaamse regering een ronduit slechte maatregel neemt en bespaart op kap van de lokale bedrijven dat we als gemeentebestuur lijdzaam moeten toezien. We moeten zelf verantwoordelijkheid nemen om onze ondernemers te beschermen.”

Yana Giovanis legt het voorstel om de onroerende voorheffing in het centrum te verlagen alvast voor op de volgende gemeenteraad. Ze is ervan overtuigd dat het stadsbestuur haar voorstel zal steunen. “Schepen van Lokale Economie, Evelien De Both, beloofde enkele weken terug in de pers dat deze coalitie de lokale handel in Zottegem een boost zou geven. Als ze dit echt meent, dan schaart ze zich voor 200% achter dit voorstel. We moeten nu echt maatregelen nemen, om ondernemen in ons winkelcentrum te stimuleren in plaats van te ontmoedigen.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X