Red de natuur: buurt komt samen aan het ‘Ravottersbos’ in Sint-Maria-Oudenhove

Buurtbewoners organiseren op minder dan 24u een actie ter behoud van een waardevol stuk natuurgebied

Sint-Maria-Oudenhove : Op minder dan 24u mobiliseerden de buurtbewoners zich om actie te voeren voor het behoud van een waardevol bos dat dreigt gerooid te worden. Het populaire stuk natuur is privaat eigendom van een houthandelaar. Lees hierover eerdere berichtgeving.

Interview met een initiatiefnemer van deze actie :

Alex : Dit bos wekt emoties los want generaties kwamen hier al ravotten. Natuurlijk snap ik de eigenaar, een houthandelaar die het bos wil rooien. Ik verwijt dat niet. Het is immers privaat bezit. Maar mijn dochter van 13 was furieus. Ze zei : “All éé papa, dat kan toch niet!“(Lees verder…)

De jeugd wil hier kunnen ravotten zoals ook hun ouders dat deden. Foto : SjK

NUUS : Maar wat raakt jou en al deze mensen dan zo dat jullie actie voeren?

Alex : Dit is alweer een mooi bos dat verdwijnt. Het gebeurt zonder enige aankondiging. Mag dat zomaar? Ik heb wel begrepen uit diverse contacten dat er geen onwil is in deze zaak, noch van de stad (nvdr : die in monde van schepen Goossens zegt niet op de hoogte te zijn gebracht), noch van de eigenaar die met het hout zijn boterham verdient. (Lees verder…)

Kinderen maakten affiches om de redding van het bos te vragen. Foto : SjK

NUUS : Wat is dan de reden voor deze spontane actie?

Alex : Dit gemengde bos heeft een grote meerwaarde. Iedereen wil meer bossen,… en hier verdwijnt er één achter onze hoek. Deze actie is zeker niet politiek. Ik ben geen linkse rakker. We zijn gewoon mensen uit de buurt die van dit bos houden, zeker geen tegenstanders van zelfstandigen voor wie deze bomen een economische waarde hebben.

NUUS : Jullie willen dit mooie bos graag bewaard zien voor jullie kinderen. Wat geef je nog graag mee?

Alex : Zou er vanuit de maatschappij geen redelijk tegenbod kunnen komen om dit stuk groen te bewaren? Dat zou pas mooi zijn. In elk geval zijn onze kinderen vast van plan om verder actie te ondernemen om dit bos onder de aandacht te houden.

SjK

Foto : Alex J.
X