Ravottersbos verdwijnt in Sint-Maria-Oudenhove

Bos op de hoek van de Vossenholstraat en de Kloosterbosstraat staat klaar om gekapt te worden

Op sociale media wordt het mooie stukje bos door omwonenden omschreven als “het bos waar we van kleins af aan in hebben geravot.” Het is niet groot, maar 131 bomen maken voor spelende kinderen een woud. Ook mountainbikers en wandelaars komen er graag langs. Het stuk natuurschoon vormt de hoek van de Vossenholstraat en de Kloosterbosstraat. (Update: Sommigen kennen het onder de naam “Vijfstratenbos”.) Vlakbij staat ook ‘De boom van Jan”, binnen een natuurgebied, genoemd naar een overleden natuurgids.

Leen Goossens, schepen van de stad Zottegem en buurtbewoonster reageert: Dit is een bijzonder jammere zaak als je het mij vraagt, wetende dat het bosje frequent bezocht werd door wandelaars, mountainbikers, spelende kinderen, de school,… Het bos is eigendom van een houthandelaar. Deze heeft van het Agentschap Natuur en Bos (Vlaamse overheid) een vergunning gekregen voor het kappen van alle beuken, 3 eiken en de populieren. De kap zelf moet in twee fasen gebeuren. De majestueuze beuk op de hoek met zwammen op de stam moet wel blijven staan. (Lees verder…)

Foto : Dank aan C. De Meyer.

NUUS: Dus de stad kan daar weinig tegen inbrengen.

Leen Goossens : Als stad waren wij hiervan niet eens op de hoogte. Ik heb mij intussen geïnformeerd en we kunnen hiertegen niets meer ondernemen. Zonde want het betreft een biologisch zeer waardevol bos. Dat zegt Vlaanderen zelf in de vergunning die het gegeven heeft. De eigenaar wordt weliswaar verplicht om nieuwe bomen aan te planten, maar het duurt natuurlijk ettelijke jaren vooraleer er weer sprake kan zijn van een echt bos.

NUUS : Zoals de milieuambtenaar van de stad op sociale media schrijft : Tegen dat het weer bos is, zijn wij oude peetjes.

Leen Goossens : De herbebossing  moet uitgevoerd worden ten laatste 1 jaar na de kapping, met inheems loofhout zoals beuk, zomereik, wintereik, haagbeuk, boskers, winterlinde, … Spijtig want toen de temperaturen deze zomer hoog opliepen, zorgde een wandeling door het bosje voor een aangename verfrissing.

SjK

Met dank aan C. De Meyer.

X