Natuuroase in Zottegem. Voor wie tot rust wil komen

Foto: SjK

Het Vlaams Agentschap voor Natuur wil de mosterd halen in Japan en opent trots zes ‘natuuroases’. Op deze plaatsen overheerst de rust. Er worden objecten neergepoot die de stilte benadrukken en de dolgedraaide mens uitnodigen om er bij te gaan zitten. Dat zou anders moeten zijn dan in publieke bossen waar kinderen ravotten en spelen, waar mensen actief gaan wandelen en sporten.

Maar,… terwijl de Vlaamse excellenties dachten dat ze het warm water elders moesten gaan halen, hadden natuurliefhebbers uit de Vlaamse Ardennen dat idee al vorm gegeven.

Een mooi voorbeeld ligt op de grens van Zottegem en Brakel. Misschien moet het Vlaams Agentschap maar eens rondkijken, desnoods inventariseren, rustig aan zonder zich daarover druk te maken, en ook de officieuze (reeds bestaande) ‘natuuroases’ als dusdanig erkennen.

Foto: SjK

Een mooi voorbeeld is de gedenkplek bij de ‘boom van Jan‘, genoemd naar een natuurgids.

Eigenlijk was dit het eerste vogelreservaat(-je) van de streek. Je moet ècht al van ‘hier’ zijn om de plek te kennen, maar wie vanuit het Vossenhol naar het wandelknooppunt 28 stapt komt er voorbij.

Onder een lindeboom, op de flank van een heuvel, dicht bij het Kloosterbos, kan je kilometers ver uitkijken over de Zwalmvalei.

De indrukwekkende plaats nodigt uit om stil te staan bij zoveel schoonheid. Er staat ook een insectenhotel en in plaats van er te joelen, kan je met je kinderen languit gaan liggen in het gras om naar de wolken te kijken, gewoon stil te zijn of vogels te spotten,… en h élemaal tot rust te komen.

Foto: SjK

‘Nuus’ (De Beiaard) schreef er enkele jaren geleden al over: artikel.

Voor Japanners blijkt deze beleving ondertussen een erkende vorm van therapie te zijn,… een behandeling om toch h éél even aan het jachtige leven te ontsnappen.   Maar hier, in onze Vlaamse Ardennen, is het gewoon één van de plekken waar we regelmatig verpozen.

Als je nood hebt aan stilte,…

Je kan parkeren op het Sint-Hubertusplein in Sint-Maria-Oudenhove en te voet de omgeving verkennen. Het maakt niet uit in welke richting je vertrekt want het is er overal even mooi en rustig. Het stilgebied kan je vinden via de Marebeekstraat richting Vossenhol. Daar staat de aanduiding van Toerisme Oost-Vlaanderen, richting knooppunt 28.

Bron : De Standaard

Foto: SjK