Natuurpunt Ninove

Natuurpunt Ninove zet ongebruikte stukjes grond in de bloemetjes!

Aan de Lourdeskapel (of ook wel Steppeskapel genoemd in de volksmond) in Nederhasselt verzorgt Natuurpunt Ninove een bloemenakker van ongeveer 11 are dat ze beheert voor de grondeigenaars. De samenwerking startte drie jaar geleden toen Fred en Rita contact opnamen met Natuurpunt. Zij hadden de intentie om hun perceeltje grond ter beschikking te stellen voor een bloemenakker of -weide. Daarvoor deden ze beroep op de kennis van Natuurpunt om dit praktisch aan te pakken. Dit was het begin van een mooie samenwerking tussen de grondeigenaars Fred en Rita, Natuurpunt Ninove en een lokale landbouwer.

Natuurpunt Ninove

Hoe is het beheer?

De landbouwer start in het voorjaar met het frezen van de grond. Hierdoor ontstaat er een akker die klaar ligt om ingezaaid te worden. En dat is het startsein voor de lokale vrijwilligers van Natuurpunt Ninove om de akker in te zaaien met een mengsel van inheemse akkerflora. Vanaf dat moment gaat het snel want de eerste bloemen verschijnen al op het einde van de maand mei!

Meer dan bloemenpracht alleen

De bloemenzee brengt dezer dagen heel wat kleur in het kouterlandschap met prachtige vergezichten. Je zou van minder goedgezind worden. Maar deze bloemenakker is ook nog eens super interessant voor onze insecten zoals vlinders en bijen en …onze akkervogels vinden er hun gading in de winter. Op vraag van de lokale projectgroep ‘NEDERHASSELT, NATUURLIJK!’ werd in 2015 aan de kapel een rustpunt ingericht. Met Europese Leadermiddelen werden er namelijk een picknicktafel, bank en vuilnisbak geplaatst door het Ninoofs stadsbestuur. Het is dan ook zalig vertoeven op dit open plekje ‘om en rond Steppeskapel’ in Nederhasselt. Breng dus zeker ook eens een bezoek aan dit mooie bloemenproject in Nederhasselt. Het is alvast een mooi voorbeeld van een win-win-win-win-…samenwerkingsproject!

Oproep

Meteen wil Natuurpunt Ninove deze zomer een oproep doen!
Heb je ergens een ‘verloren’ of ongebruikt stukje grond liggen dat je graag wil omtoveren tot een bijen- en vlinderparadijs? Dan willen wij daar met Natuurpunt Ninove misschien mee onze schouders onder zetten!
Contacteer vrijblijvend ons bestuurslid Chris Polus (chrispolus@gmail.com / 054 34 38 34)