Zottegem: gun de politie geen 58 euro

Zoals in de voorbije jaren houdt de lokale politie van de politiezone Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem opnieuw een controleactie op de aanwezigheid en het correcte gebruik van de fietsverlichting. Dit actieplan is mede het gevolg van meerdere meldingen door andere weggebruikers die geconfronteerd werden met niet-verlichte fietsen/fietsers en die dit als zeer verkeersonveilig ervaren. De controles vinden vooral ’s morgens en ’s avonds plaats langs de wegen naar de verschillende scholen en naar de treinstations van Herzele en Zottegem maar ook in de omgeving van publieke fietsenbergplaatsen enz.

Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag alsook in alle andere (weers)omstandigheden die het zicht beperken tot een afstand van ongeveer 200 meter, moeten fietsen (ook kinderfietsjes, mountainbikes, racefietsen) zowel vooraan met een wit of geel licht als achteraan met een rood licht verlicht zijn. Dit mogen vaste of knipperlichten zijn en die lichten mogen op het rijwiel of op de fietser zelf bevestigd zijn.

Tot midden november zou er eerst preventief en sensibiliserend gecontroleerd worden. In de tweede fase van het actieplan zal er nu repressief opgetreden en geverbaliseerd worden. Wie zich voortaan nog op weg begeeft zonder in orde te zijn met de nodige wettelijke uitrusting, riskeert een geldboete van 58 euro! Gun echter de politie dat geld niet en zorg dat je tweewieler ok é is!