Grondige verbouwingen in Stella Matutina in Michelbeke

Vlaams geld moet school zuiniger en veiliger maken

Van de 9,5 miljoen euro die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) uittrekt voor scholenbouwprojecten in onze provincie, vloeit 1,6 miljoen euro naar Stella Matutina in Michelbeke. Die investering moet de school veiliger en energiezuiniger maken.

“Het gaat om een pak geld, maar de infrastructuurwerken zijn dan ook enorm en ingrijpend”, zegt preventieadviseur Erwin Vallez. “Een aantal jaren geleden werd in de Groenstraat een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Ons schoolgebouw, dat uit drie vleugels bestaat en tientallen meters van de straat verwijderd ligt, moet daarop worden aangesloten.”
“Ook onze stookplaatsen zijn aan vernieuwing toe. Van de zes ketels op stookolie is er maar één die nog functioneert. Door de vernieuwing stappen we met gasabsorptiewarmtepompen voor onze energievoorziening over naar modernere technieken. We proberen de energiefactuur te halveren en de CO2-uitstoot te verlagen.”
Regenwater voor sanitair
De school gebruikt naast leidingwater ook al bronwater. “Toch beschikt het school- en internaatscomplex over twee regenputten van elk 10.000 liter”, zegt Vallez. “Dat regenwater zullen we maximaal benutten voor de sanitaire blokken. Ook de elektriciteitsinfrastructuur krijgt een facelift. Onze hoogspanningscabine wordt volledig vernieuwd.”

Op het programma staat verder de verbouwing van het internaat. De tientallen kamers liggen verspreid over het gebouw. Omwille van de brandveiligheid dringt een centralisatie zich op.
“Van de gelegenheid maken we gebruik om de kamers te vergroten. Nu beschikt het internaat over hele brede gangen, die niet nuttig zijn. Heel wat van die ruimte kan worden ingenomen door kamers. Na de werken zal het internaat, dat vooral wordt gebruikt door leerlingen van Stella Matutina en van basisschool Het Groene Lilare, 76 kamers tellen. Door de centralisatie staat de school haar ICT-lokalen af, waardoor elders in de school nieuwe computerlokalen worden ingericht.”
Met de Vlaamse centen worden ook de daken en de gevels vernieuwd. De aanbesteding van alle werkzaamheden gebeurt in fases. “Niet alle werkzaamheden zullen op hetzelfde moment starten”, besluit de preventieadviseur.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X