VBS Grotenberge pronkt met nieuw ‘kleuterhuis’

Gisteren tijdens de opendeurdag in de Vrije Basisschool Grotenberge werd het nieuwe kleuterhuis officieel geopend.

“Het project ‘voel je thuis in ons speelhuis’ is ontstaan vanuit de ervaring dat de allerkleinsten soms heel wat problemen ondervinden om zich aan de schoolomgeving aan te passen”, legt directeur Christ Meuleman uit. “De overgang van de huiselijke geborgenheid naar de kleuterschool gaat immers vaak gepaard met groot verdriet en onzekerheid. Om deze doelstelling te realiseren werd het herenhuis omgetoverd tot een huis waar de kleuters samen met de juf dagelijks op ontdekking kunnen gaan. Tevens werd een ganzenbord ontwikkeld met de meest prangende vragen (en antwoorden) voor jonge ouders….op die manier willen wij de ouderbetrokkenheid en kleuterparticipatie verhogen.”

21 jaar later werd het tijd om het speelhuis te renoveren …

“Het speelhuis werd volledig gerenoveerd evenals de speelplaatssite. Alles werd onder handen genomen om te voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden als aan de pedagogische verwachtingen van de inspectie. Dankzij de onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers, ouders en medecollega’s kregen alle muren een nieuw laagje verf, werd er gesjouwd met stoelen en banken, … Het speelhuis veranderde in een prachtige ‘nieuwbouw’ waar onze kleuters zich verder kunnen ontwikkelen. Waarbij het aanleren van waarden als solidariteit en verantwoordelijkheid centraal staan. Naast het ‘binnen’ spelen en leren is er ook heel wat aandacht voor het ‘buitenspel’ en dit dankzij de nieuw ingerichte kleutersite waar de kleuters volop kunnen ravotten en genieten van elkaar. Op de eerste verdieping werd een leerkrachten ruimte ingericht waar samen kan gegeten, overlegd en gewerkt worden. Tevens zijn er “kamers” om met klein groepjes kleuters intensief te werken in de “zorg”. Het speelhuis in een nieuw kleedje dus maar met behoud van de filosofie “een echte thuis voor elke kleuter”.”