Zottegem klaar voor vier weken kerstmarkt!

Oudejaarsnacht en stedelijke Nieuwjaarsdrink kers op de taart

Vrijdagavond gaat de feestverlichting aan in de centrumstraten van Zottegem. De start van een gezellige eindejaarsperiode waarin de kleinsten op zoek kunnen naar het huis van de kerstman, maar de iets ouderen vooral uitkijken naar het kerstshoppen en het vernieuwde concept van de Zottegemse kerstmarkt.

“Onder een volledig overdekt marktplein, zal het gezelligheid troef zijn in ‘Egmonts winterdorp’, beloven schepenen Evelien De Both en Brecht Cassiman. “Het is een intense voorbereidingsperiode geweest, maar samen met alle uitbaters kijken we enorm uit naar de openingsavond van de kerstmarkt. “Dubbel zo groot en dubbel zo veel chalets als vorig jaar, zal de overdekte Zottegemse markt het hart worden van de kerstbeleving in ons stadscentrum.”

De stad Zottegem kocht de chalets aan en rekent op een terugverdieneffect van twee jaar: “Een pluim voor onze schrijnwerkers en onze technische dienst, die op korte tijd een prachtig kerstdorp opgebouwd hebben, samen met het
kerstmarktcomit é,” benadrukt Cassiman.

Ook Evelien De Both, schepen van lokale economie en middenstand, is enthousiast: “De stad zorgt voor de sfeervolle setting, maar we halen graag de loftrompet boven voor het kerstmarktcomit é, dat een veelbelovend programma heeft samengesteld. Van een retroavond, over een ladiesnight en shoppingdorp naar het verrassende “Kamping Kerscht” en “Egmonts survivalnight”: het wordt voor elk wat wils in Egmonts Winterdorp.”

Het volledige programma is terug te vinden op de facebookpagina van Egmonts Winterdorp. Het hele centrum baadt intussen in de kerstsfeer, mede dankzij de tientallen versierde kerstbomen in de centrumstraten:

“Een gewaardeerde actie van VZW Zottegem Winkelcentrum,” weet Evelien De Both: “De kinderen kunnen alvast uitkijken naar een bezoekje aan het huis van de kerstman, die op zaterdagnamiddag 14 en 21 december zijn opwachting maakt in het oud stadhuis, met de steun van het Zottegems feestcomit é.”

Kerstmarkt of winterdorp?

De Zottegemse kerstmarkt kreeg de voorbije dagen wat kritiek te verwerken over de naamgeving: “Egmonts Winterdorp is simpelweg de verderzetting van de permanente kerstmarkt van de voorbije jaren, binnen de oude formule van de kerstmarktzondagen,” licht schepen Brecht Cassiman toe. “Het is allerminst onze bedoeling te vervreemden van onze kersttradities: ik kan daarbij nu al zeggen we voor de editie volgend jaar het begrip ‘kerstmarkt’ of ‘kerstdorp’ prominent zullen opnemen in het concept en de publiciteit. En dat we Egmont geen zotskap meer zullen aantrekken,” knipoogt Cassiman.

Oudejaarsnacht & nieuwjaarsdrink

Dit weekend openen de permanente standhouders de luiken van hun chalet, de week nadien krijgen zij het gezelschap van acht verenigingen die telkens een weekenduitbating voor hun rekening nemen. De kerstmarkt is open van donderdag tot en met zondag.

“We evalueren in januari, maar we zijn er van overtuigd dat de nieuwe formule zal aanslaan,” meent ook burgemeester Jenne De Potter. “Het viel op dat er vorig jaar weinig te beleven was op Oudejaarsnacht in de Egmontstad: dat zal dit jaar anders zijn, want de kerstmarkt zal vanaf middernacht the place to be zijn om de eerste nieuwjaarswensen uit te
delen.”

Voor de nieuwjaarskussen krijgt iedereen ook een tweede kans, want op zondag 5 januari opent de kerstmarkt nog één keer zijn deuren: “dan trakteert de stad op bubbels en fruitsap om met alle Zottegemnaren te klinken op het nieuwe jaar,” besluit de burgemeester.