Firmin Use krijgt warme hommage van FCE Moortsele

75 jaar, 60jaar en 50 jaar FCE Moortsele

Voorzitter Frans Van Vlaenderen van FC Moortsele heeft in Salons Agathea in Landskouter ,namens de ganse FCE — familie, een ronduit schitterend eerbetoon gebracht aan Firmin Use. Wat een verrassing voor de nietsvermoedende Firmin. Etienne, Hugo, Ivan, Gunter en Frans knutselden ter eer van Firmin een op en top feest in elkaar. ‘In naam van voetbalclub Moortsele willen wij hulde brengen aan een absoluut icoon van Moortsele. Firmin, we mogen u een icoon noemen’, speechte Frans Van Vlaenderen.   Feestzaal Agathea was op 11 november een sfeervolle plek. Uit de speech en getuigenissen blijkt dat Firmin al 60 jaar lang in de ban is van FCE Moortsele, een loyale medewerker van de voetbalclub. Hij werkt nog altijd mee aan de evolutie die de voetbalclub kent in Moortsele. Veel waardering voor zijn inzet, kracht en uitstraling. Een warme hommage. Zijn gezin, dorp en voetbalclub FCE Moortsele kleuren zijn leven.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Frans Van Vlaenderen: ‘We weten dat u uitkijkt naar uw verjaardag (Firmin mocht op 12 november zijn 75 ste verjaardag vieren), u sloot 60 jaar geleden aan bij FCE Moortsele, u zijt 50 jaar bestuurslid en penningmeester van de club. Firmin, je bent voor Moortsele en voor onze club een icoon. Dank voor uw decennialange inzet. Proficiat Firmin, voor uw ongelofelijke toewijding’.
Voetbal
Firmin begon te voetballen op het destijds autoluwe Dorpspleintje van Moortsele, om miserie te vermijden met buren, werd al snel gespeeld op het voetbalveld van FCE Moortsele. Stamnummer 3271 noteerde op 31 maart 1959 volgende aansluitingen: Paul De Ganck, Walter De Moor, Arnold Eeckhout, Roger Van Steenberge, Jean Luc Versteirt en Firmin Use, die snel in het eerste elftal vlug zijn plaats veroverde. Wat een clubspeler Firmin was, blijkt uit volgende anekdote: Tegen Bavegem liep Firmin in de eerste helft een gekloven wenkbrauw op. Er was toen geen sprake van wisselspelers. Na een kort bezoek aan het ziekenhuis, sloot Firmin aan in de tweede helft. In het seizoen 1971 — 1972 werd FC Moortsele kampioen. Firmin maakte deel uit van de kampioenen-ploeg. Een tweede titel werd gevierd in het seizoen 1978 — 1979. Het spelersbestaan werd door Firmin snel gecombineerd met een zitje in het bestuur. Vanaf 1968 — 1969 engageerde Firmin zich in het FCE — bestuur. Hij is betrokken met al het reilen en zeilen van de club (kantine, kleedkamers, verlichting,…). Firmin kan er over mee praten. In de jaren tachtig wordt voor de eerste maal een feestweekend georganiseerd. Tot op vandaag. De organisatie wordt al sinds vele jaren haarfijn door Firmin uitgetekend. Geen detail ontgaat hem. Eenvoud siert hem. Toch werd een foto gevonden waar Firmin er eens bovenuit steekt. In het boek ‘75 jaar Moortsele’ prijkt een foto van de kampioenploeg ‘71 — ‘72 met onder andere Ivan de Witte (nu voorzitter AA Gent) en Firmin Use die een prominente rol opeist.
Firmin Use: nog altijd aangetast door de voetbalmicrobe, in de roes van het voetbal, een groot hart voor FCE Moortsele. De hommage moet hem en zijn gezin onnoemelijk veel deugd gedaan hebben. Er klonk een dikke bedankt voor zijn onbaatzuchtige inzet, zijn werk verdient een grote waardering.   Proficiat, Firmin.         Reporter 17