Techniekacademie Zottegem reikt eerste diploma’s uit aan jonge techniekertjes

In een samenwerking tussen de stad en de hogeschool Vives werd, gelijklopend met het gewone eerste schooltrimester, voor de eerste keer in Zottegem een Techniekacademie georganiseerd. Deze week werden aan de mogelijke technici in spe (die in elk geval toch dolenthousiast de workshops bijwoonden) de eerste diploma’s uitgereikt.

Het nieuwe initiatief werd een groot succes en is, wat de stad Zottegem betreft, naar het zeggen van burgemeester Jenne De Potter zeker voor herhaling vatbaar. De Techniekacademie is een erkende Vlaamse STEM-academie en wil kinderen van 10 tot 12 jaar in hun vrije tijd onderdompelen in de wereld van techniek en STEM. Dit letterwoord staat voor science, technology, engineering en mathematics (in het Nederlands leest u dit als: exacte wetenschappen, techniek & technologie, ontwerp en toegepaste wiskunde).

De Techniekacademie Zottegem vond plaats in het PTI te Bevegem van 19 september tot 11 december ll., telkens op woensdagnamiddag van 13u30 tot 15u30 (groep 1) en van 16 tot 18 uur (groep 2). In een mum van tijd waren alle 40 beschikbare plaatsen ingenomen (deelnameprijs 50 euro, verzekering en materiaal inbegrepen). Tijdens een 12-tal workshops konden de geïnteresseerde leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Zottegemse basisscholen in een heus technologielabo en onder begeleiding van twee techniekmonitoren kennismaken met technologisch gereedschap en diverse materialen. Ook stond een bedrijfsbezoek op het programma waarbij de jonge cursisten konden ontdekken hoe techniek en technologie toegepast worden op de werkvloer. Uiteraard mochten zij ook zelf aan de slag om hun technische vaardigheden te ontwikkelen rond zes concrete projectjes. Zo maakten ze een periscoop, een deuralarm en een memohouder, vervaardigden ze badproducten, bouwden ze een flatgebouw met windturbine en programmeerden ze een zelfrijdend wagentje.