Vanaf donderdag zijn carnavalisten baas in Zottegem!

Vanaf komende donderdag 9 januari zijn de carnavalisten baas in Zottegem. Dit jaar worden ze geleid door Prins Carnaval Groot Zottegem Elien Van Uytvanck uit Sint-Goriks-Oudenhove en lid van carnavalsvereniging De Spetsers.

Hoe het komt dat het carnaval pas volgende week start lees je via deze link in ons eerder Koekelaring-artikel. Komende donderdag krijgt Prins Elien de sleutel van de stad Zottegem uit handen van burgemeester  Jenne De Potter.  Daarna is het uitkijken naar de carnavalstoeten in  Sint-Goriks-Oudenhove (10 januari), Zottegem (11 januari), Erwetegem (17 januari) en  Sint-Maria-Oudenhove (18 januari). Het carnaval wordt afgesloten met de altijd emotionele popverbranding in Grotenberge op 19 januari.

We vroegen een reactie aan  Martine Van Den Broucke, voorzitter van de carnavalsraad en aan Lieven Buysse, voorzitter van het feestcomit é van Zottegem.

Reactie Martine

“Carnavalraad Zottegem is blij dat de carnaval pas start op 9 januari zodat deze niet direct aansluit op de eindejaarsfeesten. Er is veel werk gedaan aan de Prinsenwagen . We opteerden voor een thema rond Prins Elien als kersverse mama. Het is een wagen waar veel handenarbeid aan te pas is gekomen. Natuurlijk is het terug hopen op goed weer, regen is nefast voor alle wagens. En dat er mooie wagens zullen zijn dat staat als een paal boven water. De 4 Zottegemse stoeten gaan zeker de moeite waard zijn. Zoals elk jaar is de Carnavalraad met Prins Elien overal aanwezig, van de sleuteloverhandiging in St Goriks tot de popverbranding in Grotenberge. Extra boost is dit jaar het optreden van Jetty Paletti in de tent op de markt. We zien er alvast naar uit !”

Reactie Lieven

Na een enorm vroege editie vorig jaar kunnen de carnavalisten dit jaar een beetje meer bekomen van de kerstmarkten en eindejaarsfeesten, want Carnaval Zottegem kan niet later vallen dan 11 januari. Dat neemt niet weg dat we nog altijd de vroegste carnavalsvierders ter wereld zijn! Zottegemnaren zijn ook op een andere manier vooruitstrevend, want met Prins Elien hebben we al voor de vierde keer in onze carnavalsgeschiedenis een vrouwelijke prins, h ét bewijs dat carnaval hoegenaamd niet seksistisch hoeft te zijn. Wel een primeur is natuurlijk haar prille moederschap: pas een week voor haar verkiezing beviel ze van een dochtertje, en toch bracht ze een sprankelende show. Weinig evenementen trekken zoveel volk naar Zottegem als onze avondstoet op zaterdag. Zo is carnaval niet enkel een feest voor carnavalisten dat alle lagen van de bevolking aanspreekt maar ook een perfecte sterkhouder in de citymarketing, en een investering in ons erfgoed en in het sociale weefsel van de stad. Het Feestcomit é is dan ook verheugd dat het nieuwe stadsbestuur het engagement van het vorige verderzet door het prijzengeld dat in 2019 substantieel verhoogd werd, te behouden. Daardoor kunnen we opnieuw een prijzenpot van min. 12 000 euro verdelen onder de carnavalsgroepen die als hechte verenigingen het hele jaar door Zottegem bruisend houden. Voor het Kindercarnaval gaan we op carnavalszondag opnieuw naar de feestzaal van de Bevegemse Vijvers, wat vorig jaar een uitstekende locatie bleek te zijn. De kinderen vinden het helemaal de max om in hun eigen bonte stoet van het Stationsplein naar Bevegem te trekken. De show van Matroos Jens die daar op hen wacht, is overigens helemaal gratis voor de kinderen! Het Seniorenkeizerspaar Vic & Claudine blijft de onbetwistbare drijvende kracht achter ons Seniorencarnaval, waar telkens meer dan 400 uitgelaten senioren op maandag uit de bol gaan. In hun keizerlijke wijsheid hebben ze nu beslist om — voor de 25ste  editie van het Seniorencarnaval — een nieuw Seniorenprinsenpaar voor te stellen, dat hun gekroonde team kan versterken en de toekomst veiligstelt. Wie de nieuwe Seniorenprins en -prinses worden? Die primeur houden we voor onze senioren natuurlijk!  Het Feestcomit é wil werkelijk iedereen bij het carnaval betrekken, ook wie niet altijd even sterk in de samenleving staat. Daarom gaan we elk jaar op bezoek bij de bewoners van Woonzorgcentrum Egmont, de pati ënten van het Elisabethziekenhuis en de medewerkers van de Beschermde Werkplaats. Carnaval is voor mij het ideale recept voor een bruisende stad. De hele stad staat op z’n kop, je mag je ongegeneerd onherkenbaar omvormen tot een heel ander iemand, je mag ongestraft de draak steken met alles en iedereen, en als je zelf het voorwerp van die spot bent, mag je je gerust gevleid voelen. Maar carnaval draagt het hele jaar bij aan het goede leven in de stad, want tientallen verenigingen zijn voortdurend actief, en bouwen samen niet enkel aan een mooie wagen maar vooral ook aan hechte vriendschappen.”