Einde van een prachtig verhaal: Dane houdt er mee op in De Vliegende Schotel

Wie wil genieten van de unieke sfeer in caf é De Vliegende Schotel in Sint-Maria-Oudenhove, maakt beter haast. Eind januari houdt Dane, Dane Van Lierde, er immers mee op. Het is de bedoeling dat het iconische caf é wordt overgenomen maat dat is nog niet zeker.

Dane (68) houdt De Vliegende Schotel al 44 jaar open. Hij zorgde voor een ongedwongen hippie-sfeer en maakte van het caf é de favoriete plek van velen. In Zottegem en ver daarbuiten. Hieronder twee getuigenissen van enkele vaste stamgasten.

“Bij Dane wist je wanneer je er aankwam…. maar niet wanneer je er opnieuw buiten geraakte”, verwoordt Zottegemnaar John De Clercq het succes. Hij was een vaste stamgast en met de organisatie van de jaarlijkse Herfstconcerten op het Sint-Hubertusplein nauw betrokken. “Dane is een volksfiguur gekenmerkt door zijn niet alledaagse verschijning en die zich vooral geliefd heeft gemaakt door zijn gemoedelijke manier van omgaan met zijn klanten. Dit, gecombineerd met het aparte interieur, zijn liefde voor muziek en de toegankelijkheid tot in de vaak late uurtjes zorgde voor de unieke sfeer die er bij een bezoek aan De Vliegende Schotel te ervaren was. Wat weinigen misschien weten is dat Dane destijds hogere studies heeft volbracht (rechten en politiek en sociale wetenschappen) en dat hij zelfs kort als ambtenaar tewerkgesteld is geweest. Maar het werd vlug duidelijk dat een toekomst in het overheidsapparaat niet op zijn lijf geschreven was…”

Ook Geert Tuypens uit Brakel was er kind aan huis. “Een caf ébaas uit de duizend”, verzekert hij. “Joviaal, humoristisch en clever. Hij bouwde De Vliegende Schotel uit tot een zalig plek om te toeven. Je kon er met jan en alleman aan de toog belanden. Eens je de Vliegende Schotel binnenstapte was iedereen gelijk. Ik ben er jaren aan een stuk zowel als vrijdag als zaterdag naartoe geweest en steeds tot in de vroege uurtjes. Er was altijd wel iets te beleven. Die keer dat er om 2 uur ’s nachts een boer binnen stapte met zijn paard zal ik mij nog het langs herinneren.”