AUTODEELORGANISATIE DÉGAGE! START IN ZWALM

“Ons streefdoel voor 2020? In ieder dorp van Zwalm een deelauto!”

Autodelen zit in de lift.

In Zwalm starten particulieren Manon Desseaux en Marie Wynants het autodeelnetwerk D égage op, de grootste particuliere autodeelgroep in Vlaanderen. Het systeem is eenvoudig: een eigenaar deelt zijn eigen auto met anderen in de buurt. Informeel, maar gesteund door een professionele organisatie. Een organisatie zonder winstoogmerk, gedragen door vrijwilligers. Autodelen Steeds meer mensen beseffen dat hun auto te vaak stilstaat — en hierdoor te duur wordt — en gaan deze delen met anderen in de buurt of kiezen ervoor de auto in te ruilen voor een deelauto. Autodelen betekent dat een auto intens door verschillende mensen wordt gebruikt en hierdoor andere auto’s overbodig maakt. Dat zorgt niet enkel voor meer (adem)ruimte in de straat en minder file, ook wordt de auto goedkoper omdat de kosten worden verdeeld over alle bestuurders. Het stimuleert ook om minder snel de auto te gebruiken en voor kortere afstanden de fiets of het openbaar vervoer te nemen. Instappen in een deelnetwerk heeft dus vooral veel voordelen.
Marie en haar man besloten om hun auto weg te doen. “Een auto is niet meer van deze tijd voor ons. Wij geloven sterk in een nieuwe manier van mobiliteit”, vertelt ze. Toch wouden ze zichzelf niet volledig immobiel maken en vroegen ze aan buurvrouw Manon of ze haar auto af en toe mochten gebruiken. Goede afspraken maken goede vrienden en dus was het belangrijk om een goed systeem te vinden. D égage lijkt hen daarvoor perfect. “Het systeem bestaat al dus wij kunnen gewoon inpluggen. Dat is het toffe eraan”, vindt Manon.
Goed geregeld Het systeem is eenvoudig: zowel gebruikers als eigenaars betalen eenmalig een instapkost en een waarborgsom. Elke gebruiker heeft toegang tot de hele autovloot en betaalt een voordelig kilometertarief. Via het platform kan je een wagen reserveren en de gebruiker en eigenaar spreken onderling af om de sleutels uit te wisselen. Als eigenaar blijf je zelf taksen, verzekeringen en onderhoud betalen, maar hoe meer anderen jouw auto gebruiken, hoe meer je die kosten kunt recupereren. Dankzij het online reservatiesysteem gebeurt bijna alle administratie digitaal én centraal.
D égage naar Zwalm In de steden is het autodelen al langer populair. D égage zelf begon met het autodelen in Gent en doet dat ondertussen al 21 jaar. De autodeelorganisatie telt — hoofdzakelijk in Gent — ondertussen bijna 3000 leden en 277 deelauto’s. Op het platteland lijkt het systeem net iets minder evident. “Hier worden we minder geconfronteerd met files, gebrek aan parkeerplaatsen … Wij staan geen uren stil met de auto om uit het centrum van Zwalm te geraken”, zegt Marie. “Ook wonen we verder uit elkaar, waardoor je soms verder moet om gebruik te maken van een deelauto. Daarom is ons streefdoel om in elk van de 12 dorpen van Zwalm een deelauto ter beschikking te hebben.”
Maar ook op het platteland heeft autodelen voordelen. Bij veel gezinnen staat de (tweede) auto vaak stil, maar de auto helemaal wegdoen is geen evidente optie. Een deelauto kan hier soelaas brengen. “Ik denk dat er veel te veel auto’s stilstaan in verhouding met het gebruik. Ikzelf werk nu van thuis uit, mijn auto staat soms dagenlang stil”, vertelt Manon. Ze deelt haar auto dan ook met plezier met buurtgenoten.
Lijkt autodelen je iets en ben je van Zwalm of omstreken? Wil je graag weten of particulier autodelen iets voor jou is? Wil je graag gebruik maken van een deelwagen van D égage? Wil je graag dat jouw eigen wagen minder stil staat en je kosten gedeeld worden?
Schrijf je in voor de infosessie autodelen in Zwalm op 22 januari om 20 uur in Rozebeke. Of op 23 april in Hundelgem (winkel Ohne). Inschrijven: http://www.degage.be/infosessie. Meer info: zwalm@degage.be, www.degage.be