©Sophie Richez - Enkele bestuursleden van de Erfgoedraad Ninove

Erfgoedraad Ninove lanceert een oproep naar klokkenluiders

De erfgoedraad van Ninove startte in juni 2017 met een project ‘Klinkend Erfgoed’. “De voornaamste motivatie was de op til zijnde wijziging in het kerkelijk en parochiaal landschap”, motiveert voorzitster Rita Scheerlinck. ”De Hospitaalkapel en de Sint-Theresiakerk zijn al onttrokken aan de eredienst. Op termijn zal dat ook gebeuren met andere Ninoofse kerken. Er zijn ook kerken die een neven- of herbestemming zullen krijgen. Die evolutie kan de toekomst van cultureel erfgoed zoals kerkklokken en orgels hypothekeren.”

Een groep erfgoedwerkers heeft de voorbije jaren werk gemaakt van een grondige inventarisatie van dit klinkend erfgoed. De groep beklom alle kerktorens van groot Ninove voor observaties, opmetingen, foto- en geluidsopnames, en zocht in archieven naar informatie over de geschiedenis van de klokken, het wijdingsritueel, de evolutie van handbel naar luiklok …

Dat vele speurwerk wordt de komende twee jaar vertaald in tal van projecten. Er wordt een boek over het Ninoofs klinkend erfgoed voorbereid, het geïnventariseerde erfgoed wordt ook digitaal ontsloten. Er komen lezingen en orgelconcerten. Een zomerse fietstocht zoekt ‘naar klokken en klokkenruiters’.

Het volledige programma wordt op de Erfgoeddag van 25 april 2020 bekendgemaakt.

Gezocht: klokken

In afwachting lanceert de erfgoedraad een oproep: heb je weet van verborgen, onzichtbare of ‘geheime’ klokken of ken je kapellen, boerderijen of andere gebouwen waarop een klokkenruiter of ander klein klinkend erfgoed prijkt? Of heb je nog postkaarten of foto’s liggen van verdwenen klokken? Meld het aan de erfgoedraad. Zo wordt de inventaris nog vollediger en het project nog rijker. Meldingen (naam van gebouw, adres, indien mogelijk een foto) mag je doen bij de dienst cultuur.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X