Woontoren aan de Trambaan. ‘Slag om de Trambaan is pas begonnen.’Geraardsbergen. De openbare verkoop van de Trambaan is erg omstreden. De Lidl wil een nieuwe winkel bouwen en heeft de Trambaan nodig. De eigenaar van een perceel bouwgrond achter de Lidl aan de Trambaan heeft een aanvraag ingediend om een woontoren te bouwen en wil de Trambaan verharden. ‘De Trambaan heeft een publiekrechterlijke erfdienstbaarheid en moet openblijven om toegang te verlenen tot het bouwterrein, zowel voor het persoonsverkeer als voor de nutsvoorzieningen’, klinkt het.

De verkoop van de Trambaan is erg omstreden en staat al heel lang op de agenda. De Lidl heeft plannen om een nieuwe winkel te bouwen en heeft daarvoor de Trambaan nodig. Volgens een aantal betrokkenen kan de Trambaan niet verkocht worden omdat er een publiekrechterlijke erfdienstbaaheid is.

Woontoren aan de Trambaan
De eigenaar van een stuk bouwgrond achter de Lidl aan de Trambaan heeft een bouwaanvraag ingediend om een woontoren te bouwen. ‘De Trambaan kan niet verkocht worden omdat dan de toegang tot mijn eigendom wordt afgesneden. Bovendien is de toegang langs de Molendreef niet haalbaar’, deelt de eigenaar mee.

De eigenaar van het perceel wil er een architecturaal compact gebouw oprichten met 1 appartement per verdieping.   De bouwaanvraag is vrijdag 24 januari ingediend, voor de openbare verkoop van dinsdag 28 januari. ‘De Trambaan moet dan ook openblijven.’ De eigenaar: ‘De kortste en meest logische afstand is de kant Astridlaan (120 meter), waar ook alle nutsleidingen liggen. Het ligt ook op de bouwlijn van de sporthal en vlak naast de Lidl. Het zijn BEN-appartementen (Bijna Energie Neutraal) en ieder appartement telt 20 zonnepanelen.’

‘De Trambaan moet openblijven.’
Volgens de eigenaar ligt het voor de hand dat de Trambaan openblijft: ‘De afstand naar de Molendreef is vanaf het project 500 meter, loopt opwaarts (wat afvalwater niet kan) en deze weg is op sommige momenten een modderpoel van de tractoren die er rijden gezien het weiden zijn en akkerteelt. Het is onmogelijk om er met wagens op te rijden.’

De eigenaar start volgende week een procedure tegen de stad. Ook de raadsman van de stad en de notaris hebben de erfdienstbaarheden niet onderzocht. De gouverneur verzocht in februari 2019 de stad om met de eigenaar van het bouwperceel en de achterliggende gronden tot een constructieve oplossing te komen.
‘Vanuit het bestuur werd niets ondernomen. Ook de raadsman van de stad contacteerde de raadsman van de eigenaar van de grond niet.’ De eigenaar van de grond heeft hierover ook al een procedure lopen naar de Raad van State.

Julien Borremans